Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nybakk: HV-våpen må oppbevares forsvarlig

HV-soldater må ha våpen. Men våpen og ammunisjon må oppbevares forsvarlig, mener leder av forsvarskomiteen Marit Nybakk (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi behøver ikke ha våpen lagret så uforsvarlig som nå, sier Nybakk til NTB.

Hun er likevel ikke beredt til å konkludere med av våpen ikke skal oppbevares hjemme hos landets 83.000 HV-soldater, men vil ha en grundig gjennomgang av spørsmålet.

Må vite psyke

Forsvarskomiteens leder mener det ikke kan være tvil om at HV-nemndene som avgjør om en soldat skal kunne oppbevare våpen hjemme, også må ha adgang til opplysninger om soldatens psykiske helse. I dag er slike opplysninger taushetsbelagte.

- HV-nemndene bør ha alle relevante helseopplysninger, sier Marit Nybakk.

Hun viser til at alle som skal kjøre bil må gjennom en grundig helsesjekk før de kan ta sertifikat. Det bør etter hennes mening ikke tas lettere på å vurdere om HV-soldater skal oppbevare våpen hjemme.

- Det å ha våpen hjemme er et meget spesielt ansvar, sier Nybakk.

Grundig

Tirsdag vil forsvarskomiteen på hennes initiativ skrive brev til forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) der de ber om å få utredet ulike former for lagring av HV-våpen. Utredningen med eventuelle anbefalinger bes sendt Stortinget i proposisjonen om langtidsplanen for Forsvaret som er varslet 15. mars. Statsråden er informert om initiativet og synes ifølge Nybakk initiativet er positivt.

- Når vi får en slik utredning gir det komiteen mulighet til å foreta en skikkelig og grundig gjennomgang av hvordan lagring av HV-våpen kan skje. Spørsmålet om slik lagring er overmodent for debatt, sier Nybakk.

Hun ser for seg flere typer lagring som vil være aktuelle å vurdere: Alle våpen lagres utenfor hjemmene, skille mellom våpen og ammunisjon, en differensiering av HV-troppene slik at bare elitetropper har våpen. Også andre løsninger kan vise seg aktuelle, tror Nybakk.

(NTB)

Hele Norges coronakart