Nybakt pappa ranet av skiløper

HEGGEDAL (Dagbladet): Arild Grøtan (35) var nettopp kommet hjem fra fødeklinikken, da en mann iført finlandshette og skiklær rettet en pistol mot hodet hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble så skjelven at jeg ikke klarte å ringe politiet med det samme, sa tobarnsfaren da Dagbladet møtte ham utenfor Asker politistasjon i går kveld.

Han måtte vente noen minutter før han klarte å slå nummeret. I mellomtida forsvant raneren med lommeboka hans - 2.500 kroner rikere.

Det brutale ranet skjedde kl 13.45 i trappeoppgangen til blokka der 35-åringen bor, ved Heggedal i Asker.

Arild Grøtan hadde akkurat kommet hjem fra fødeklinikken som nybakt pappa til ei lita tulle.

- Jeg hadde handlet i butikken og var glad og lykkelig. Skulle hente guttungen i barnehagen litt seinere, forteller mannen.

Idyllen varte nesten til trappeoppgangen:

- Jeg gikk inn døra til fellesgarasjen og skulle til å gå opp trappa. Da kom raneren mot meg fra sida. Jeg torde ikke se ham inn i øynene i fall han skulle bli provosert. Men jeg så at han hadde skiutstyr og lys hud under finlandshetta, og at han var 180-190 cm høy. Han må ha vært nordmann. Mannen brølte, mens han rettet en Luger-pistol direkte mot hodet mitt:

«Gi meg penga, ellers skyter jeg deg!»

Etter at 35-åringen ga fra seg lommeboka, løp raneren ut garasjedøra. Det hele tok under ett minutt.

- Jeg klarte å gå opp til leiligheten. Men der inne fikk jeg skjelven, sier Grøtan. Han legger til:

- Vi må få satt en stopper for denne galskapen. De ødelegger jo folks liv ved å gjøre slikt. Jeg tror vi trenger lengre fengselsstraffer.

35-åringen sier at han er blitt ranet før:

- Det skjedde da jeg jobbet ved en bensinstasjon i min hjemby Moss i 1985. En person kom inn med avsagd hagle. Jeg overmannet ham, og holdt ham til politiet kom.

- Det torde du ikke nå?

- Nå har jeg kone og barn. Tanken på at de skulle stå igjen uten mann og far, lammet meg.

Nesten hver eneste natt går jeg runder sammen med en nabo for å skremme eventuelle kriminelle. Vi har flere ganger bedt om å få ordnet garasjedøra så den går an å låse. Men vi er ikke blitt hørt, sier Arild Grøtan.

Når kona og spedbarnet kommer hjem fra fødeklinikken, vil han låne seg en vakthund. Deretter vil han skaffe seg skytevåpen.

,øPolitiet i Asker foretok både rundspørring og søk med hund i går. Vitner har observert en fremmed rød Passat med skiboks, parkert på nedsiden av blokkene. Politiet ønsker å komme i kontakt med eieren.

NYBAKT PAPPA RANET: Ransofferet Arild Grøtan var sliten og opprørt etter å ha blitt ranet av en mann i skiutstyrt. Voldsranerne ødelegger jo livet til folk, sier han.