Nybygg med elendig kvalitet

Sprengt arbeidsmarked fører til dyre og dårlige nybygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etterspørselen etter nybygg er så stor at både tilbudet av arbeidskraft og råvarer kan bli sprengt. Dette gjelder ikke bare i Norge, men i hele Europa. Konsekvensen av dette kan bli dyre nybygg med elendig kvalitet, skriver Dagens Næringsliv.

Rekorddårlig

- I Norge kommer vi til å få de dyreste og dårligste nybyggene noensinne, sier administrerende direktør Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret as til DN.

Det er to grunner til at nybyggene blir så dårlige.

- Europa er i realiteten utsolgt for sement, betong, gips, trelast, stål og aluminium. Hvor lenge man må vente på nye forsyninger varierer veldig- hvis man i det hele tatt får leveranser. Samtidig er det i ferd med å bli skrikende mangel på fagfolk som kan bearbeide byggevarene. Når hele næringene er så presset som den når er, vil både pris og kvalitet bli påvirket: Prisene vil gå opp, og kvaliteten vil synke som følge av at mange entreprenører bli fristet eller presset til å kutte svinger, sier Øye.

Vil fortsette

Denne trenden vil fortsette de nærmeste årene. Land som Polen, Tsjekkia, Ungarn og Slovenia vil få en tosifret prosentmessig økning i byggevirksomheten de neste årene.

Dette hjelper ikke på Norges situasjon.

DEN GANG ALT VAR SÅ MYE BEDRE: Det nye Telenor-bygget på Fornebu. Illustrasjonsfoto: Scanpix
DEN GANG ALT VAR SÅ MYE BEDRE: Det nye Telenor-bygget på Fornebu. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Tidligere har vi alltid hatt ressurser i bakhånd når byggefeberen har herjet. Det helt nye i dagens situasjon, er at slike industrielle reserver er vanskelig å finne. Vi kan ikke importere byggevarer fra Kina. I Norge vil vi ikke ha nok folk til å sette sammen byggevarene. For landene vi i dag importerer faglært arbeidskraft fra, vil selv ha behov for arbeidskraften, sier Øye til DN.

En løsning på problemet kan ifølge Øye være at de offentlige Norge skyver litt på sine byggeprosjekter og dermed frigir kapasiteten til det private.

- Men det er ikke helt enkelt så lenge det er lagt så mye prestisje i bygging av for eksempel barnehager og omsorgsboliger, sier han.