- Nybyggerstriden vil bli løst i Oslo

Et møte på dronning Sonjas kontor på slottet startet prosessen som kan løse nybyggerstriden på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt møttes Israels statsminister Ehud Barak og palestinernes president Yassir Arafat til samtaler på Grand Hotel i Oslo. Grunnlaget for møtet ble lagt på dronning Sonjas kontor på Slottet, før gallamiddagen på kvelden. Til stede på kontoret var Ehud Barak, Yassir Arafat, kong Harald, Bill Clinton, Vladimir Putin, Knut Vollebæk, Martti Ahtisaari og Terje Rød-Larsen.

Både israelere, palestinere og amerikanere er innstilt på å forlenge oppholdet i Oslo for å komme i mål, ifølge diplomatiske kilder.

- Oslo-ånden har gjenoppstått. Norge har all grunn til å være stolt, sa en israelsk kilde til Dagbladet i natt.

Etter møtet var begge parter fornøyde. I dag skal Arafat og Barak sammen møte USAs president, Bill Clinton.

Hadde med kart

Palestinerne hadde med seg flere kart under armen til møtet. Kartene viser de jødiske bosettingene på Vestbredden og israelske planer om å utvide disse. Palestinerne krever full stans i all bygging av bosettinger for å fortsette forhandlingene. Men etter det Dagbladet erfarer skal palestinerne likevel være innstilt på å komme Israel i møte til en viss grad. Det betyr at spørsmålet om bosettingene trolig blir det sentrale på toppmøtet i Oslo.

- Løses i Oslo

- Spørsmålet om bosettingene vil bli løst i Oslo, uttalte tidligere statsminister i Israel, Shimon Peres i går kveld.

Han er nå minister for regional utvikling i Israel.

- Palestinerne legger naturlig nok vekt på spørsmålet om bosettinger, mens Israel naturlig nok legger vekt på sikkerhet. Men gapet mellom de to synspunktene er ikke stort. Jeg tror man vil kunne imøtekomme hverandre i disse spørsmålene, sier Peres.

Peres tror også det er mulig å få til en dato for nye forhandlinger av samme type som forhandlingene forut for Camp David-avtalen i 1979 om fred mellom Egypt og Israel. Da ble partene nærmest stengt inne til de ble enige. Palestinerne er imot en slik forhandlingsmåte.

- Vi kan ikke forhandle i Camp David nå. Da ville vi bare bli låst inne som gisler for fred, sier sentrale palestinske kilder til Dagbladet.

Når det gjelder spørsmålet om en palestinsk stat, kommer også Peres palestinerne i møte.

- Jeg er for at palestinerne får en stat som vi anerkjenner så fort som mulig, sier Peres.