- Nydelig arbeid, gutter

Her risikerte Scott (46) livet for romstasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svært erfarne astronauten Scott Parazynski fra romferga Discovery gikk  like over klokka 11 i dag ut av Den internasjonale romstasjonen (ISS) sammen med Douglas Wheelock for å reparere et ødelagt solcellepanel som leverer svært viktig strøm til stasjonen.

• Her kan du se video av romvandringen live!

- Det skal vi fikse

Parazynskis vandring i romdrakta og det mildt sagt konsentrasjonskrevene arbeidet blir betegnet som en av de vanskeligste og farligste reperasjonene som noensinne er forsøkt, skriver nyhetsbyrået AP.

- Gå ut og fiks den greia for oss, sa romstasjonssjef Peggy Whitson i det astronautene beveget seg sakte ut.

- Det skal vi, svarte Wheelock, ifølge AP.

NASA på bakken i USA og astronautene på romstasjonen har jobbet dag og natt med å planlegge hver eneste detalj av det store oppdraget. Solcellepanelet måtte bli reparert før den internasjonale romstasjonen kunne fortsette som planlagt.

Reparasjonen endte vellykket.

MØYSOMMELIG OPERASJON: Her har Scott E. Parazynski startet det farlige og svært kompliserte oppdraget på utsiden av den internasjonale romstasjonen. Han vil trolig få en klapp på skuldra om han lukkes med reparasjonen. Foto: NASA TV
MØYSOMMELIG OPERASJON: Her har Scott E. Parazynski startet det farlige og svært kompliserte oppdraget på utsiden av den internasjonale romstasjonen. Han vil trolig få en klapp på skuldra om han lukkes med reparasjonen. Foto: NASA TV Vis mer

- Nydelig arbeid, gutter, kunne romstasjonens kommandør Peggy Whitson si da solvingen var reparert.

Fryktelig langt «hjemmefra»

Det var Parazynski som måtte bevege seg ytterst på enden av solcellepanelet og fikle med blant annet en ødelagt strømforsyning uten å vite helt hva han ville møte.

Han risikerte elektriske støt når han startet det møysommelige arbeidet med solcellene, og var lenger unna rømningsruter inn i romstasjonen enn det som er tilrådelig hvis noe skjedde. Astronauten var opptil én time unna sikkerhet under deler av oppdraget.

Det økte også faren for dødelige utfall om astronauten skulle få revet opp drakten, eller om den skulle svikte på andre måter. Alle verktøyene Parazynski brukte og metalldelene på drakten ble dekket av flere lag isolerende teip i et forsøk på unngå støt.

Svært nervøse NASA-sjefer utsatte i går romvandringen én dag for å analysere den farlige planen nok en gang.

Håper å være ferdige mandag

For sikkerhets skyld vet ikke NASA engang nøyaktig hvordan skaden på solcellepanelet ser ut. Romfartsorganisasjonen antar at panelet ble ødelagt av en vaier på avveie da det ble foldet ut sist tirsdag, men reparasjonen har helt fram til nå vært på det teoretiske plan.

- Nydelig arbeid, gutter

- Vi har mye video og stillbilder (av skaden). Men ingenting kommer til å være som det øyeblikket når Scott Parazynski faktisk ser på området der en vaier kanskje har tvinnet seg rundt (panelet), sier NASA-talsmann Derek Hassmann til AP.

Romvandringer er i seg selv ingen daglidags foreteelse for astronautene. Dagens ferd er den sjuende for Parazynski, som regnes som veteran i NASA.

Discovery, som nå ligger inntil romstasjonen, skal etter planen starte hjemreisen på mandag og lande på Jorden onsdag.

<B>NØYE PLANLEGGING:</B> Her hjelper astronautkollegaene Parazynski med romdrakta før romvandringen. Deler av drakta og verktøyene han skal bruke har for anledningen triple lag med isolasjonsteip.
<B>ØDELEGGER FOR STRØMFORSYNING:</B> Det var trolig en vaier som laget denne revnen i solcellepanelet da det skulle foldes ut.