Sykkylven: Innfører eiendomsskatt i 2015. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
Sykkylven: Innfører eiendomsskatt i 2015. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.Vis mer

Nye 14 kommuner med eiendomsskatt

Antall norske kommuner med eiendomsskatt er i år økt til 355.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I går kom tall fra Kostra, publisert på Statistisk sentralbyrås hjemmesider, som viser at 14 nye kommuner innfører eiendomsskatt i år. Ifølge Finansavisen er kommunene fordelt på ti forskjellige fylker, og med ulike politiske partier i ordførerstolen.

355 kommuner Til sammen er det nå 355 kommuner i Norge som har innført en form for eiendomsskatt, enten på bolig, fritidseiendom, eller verk og bruk, eller en kombinasjon av disse.

- For kommuner uten eiendomsskatt er utgangspunktet null, og det er veldig billig. Men for velgerne, innbyggerne, er ikke utgangspunktet null. En del av dem betaler allerede formuesskatt, og det er ikke null, sier professor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI til Finansavisen.

- Selv om formuesskatten også er kommunal, ser det ut til at kommunepolitikerne glemmer den når de snakker om eiendomsskatt. Man kan overse at det blir dobbeltbeskatning for en del av befolkningen, understreker professoren.

To eiendomsskatter Han beskriver systemet som uoversiktlig.

- Norge har egentlig fått en situasjon hvor vi har to eiendomsskatter. Vi har den lokale eiendomsskatten, gjennom kommunene. I tillegg har man formuesskatten, som for vanlige folk i Norge i praksis er en eiendomsskatt, sier Gjems-Onstad til Finansavisen.

Milliardinntekter Kommunene tok i 2013 inn 8,9 milliarder kroner i eiendomsskatt, ifølge tall fra Kommunesektorens organisasjon (KS).

Eiendomsskatten må ligge på mellom 2 og 7 promille av eiendommens verdi, men endel kommuner har innført bunnfradrag slik at beregningsgrunnlaget blir mindre.

Følgende kommuner har innført eiendomsskatt i 2015: Bø i Nordland Malvik i Sør-Trøndelag Osen i Sør-Trøndelag Skodje i Møre og Romsdal Sykkylven i Møre og Romsdal Selje i Sogn og Fjordane Askvoll i Sogn og Fjordane Lund i Rogaland Sande i Vestfold Sigdal i Buskerud Jevnaker i Oppland Stor-Elvdal i Hedmark Nittedal i Akershus Aurskog-Hørland i Akershus
Flere økonominyheter Kjøperne gikk amok - strøken leilighet smalt to millioner over
Flom av lånesøknader til BN Bank og Skandiabanken
Salg av bygg under oppføring - Skatteetaten har skjerpet reglene