Nye amerikanske luftangrep mot ISIL

Flere militante islamister skal være drept.

BOMBEANGREP:  Utenfor byen Erbil rapporteres det om nye bombeangrep mot ISIL fra amerikanske bombefly. Foto: AP Photo/ Khalid Mohammed
BOMBEANGREP: Utenfor byen Erbil rapporteres det om nye bombeangrep mot ISIL fra amerikanske bombefly. Foto: AP Photo/ Khalid MohammedVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske militæret har gjennomført flere, nye bombeangrep mot ISIL i Irak, melder NBC News.  Pentagon bekrefter at de har gjennomført to nye angrep i kveld.

Det amerikanske forsvaret sier de også angriper ISIL med droner.

Ifølge CBS skal det være flere omkomne ISIL-krigere.

Alle angrepene skal være mot artelleri i nærheten av byen Erbil, som er den kurdiske hovedstaden og base for amerikanske diplomater og militærrådgivere.

I ettermiddag bekreftet Pentagon at to bombefly hadde bombet mobilt artilleri tilhørende ISIL utenfor Erbil.  Bombeflyene slapp bomber på over 200 kilo.

De militante ISIL-krigerne har rykket fram i de kurdisk-kontrollerte områdene i Nord-Irak den siste uken, og Pentagon sier angrepene ble gjennomført for å hjelpe kurderne med å forsvare Erbil.

Tallsmann for Pentagon John Kirby sier bombeflyene tok av fra hangarskipet USS George HW Bush i den persiske gulfen. På en pressekonferanse etter det første angrepet sa Kriby at det ikke var klart om noen fra ISIL var drept.

Dette er første gang USA er direkte med i militærhandlinger i Irak siden de trakk seg ut av landet sent i 2011. President Barack Obama sier han har godkjent målrettede luftangrep mot ISIL i Irak for å besytte amerikanske interesser og også om nødvendig for å hindre folkemord på yezidiene, en relgiøs minoritet som er jaget på flukt opp i Sinar-fjellene.

Fram til Irak blir enige om en samlingsregjering, vil USAs luftangrep kun beskytte amerikansk personell og bistå flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, sier sier talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, ifølge NTB.

USA har ikke fastsatt en sluttdato for amerikansk militærvirksomhet i Irak, og sier det avhenger av sikkerhetssituasjonen på bakken.

— Ytterligere støtte til Irak vil ikke bli langvarig og vil ikke involvere soldater på bakken, ifølge Earnest.