Nye anbefalinger om nasjonale tiltak

Helsedirektoratet anbefaler regjeringen å iverksette første trinn av den nasjonale gjenåpningsplanen fra 16. april.

GJENÅPNING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det vil være et sjansespill å gjøre store lettelser i coronatiltakene nå. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Tirsdag ettermiddag har Helsedirektoratet publisert sine anbefalinger om nasjonale tiltak, som de har gitt til regjeringen. Helsedirektoratet anbefaler å igangsette første trinn av den nasjonale gjenåpningsplanen fra 16. april.

Helsedirektoratet opplyser at de også anbefaler at ordningen med regionale og lokale tiltak i områder av landet med høyt smittepress videreføres.

Dermed er det opp til regjeringen å beslutte om hvorvidt de vil følge helsemyndighetenes råd eller ikke. Denne beslutningen vil statsminister Erna Solberg kunngjøre tirsdag ettermiddag.

Første trinn i gjenåpningsplanen innebærer i all hovedsak at man innfører det samme nasjonale tiltaksnivået som man hadde før påskeferien. Dette vil bety lettelser i områder med lavt smittetrykk, men i områder med høyt smittetrykk vil det ofte være strenge lokale eller regionale smitteverntiltak som fortsatt gjelder.

«Helsedirektoratet mener det er nødvendig å videreføre nasjonale tiltak framover, men at det nå er mulig å avvikle tiltakene som ble innført før påskeferien. Disse tiltakene hadde som formål å redusere mobiliteten i befolkningen, og dermed risikoen for smittespredning av covid-19 til deler av landet med lite smitte», skriver Helsedirektoratet.

CHARTER-SVEIN: Svein Østvik brenner munnbindet sitt under coronaskeptikernes markering utenfor Stortinget. Video: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Alvorlig situasjon

Helsemyndighetene opplever at tiltakene ser ut til å ha hatt god effekt gjennom påskeferien, og opplyser at ferien ikke ser ut til å ha medført mange utbrudd rundt omkring i landet.

Situasjonen er imidlertid alvorlig på det sentrale Østlandet.

«Smittesituasjonen varierer mye mellom ulike deler av landet. 280 kommuner har hatt mindre enn 10 tilfeller siste 14 dager. Oslo og Viken står for rundt 80 prosent av smittetilfellene i landet. Selv om tallene går noe nedover, er situasjonen i denne delen av landet fortsatt ustabil og alvorlig», skriver Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet slår fast at det er viktig å slå ned smittespredningen i Oslo og Viken.

«Majoriteten av de nasjonale smittetilfellene kan spores tilbake til Oslo. Hvor raskt man kan gjenåpne hele landet, påvirkes derfor direkte av situasjonen i områdene med høyt smittetrykk. Det er således viktig å få ned smitten i Oslo og Viken».

ASTRAZENECA: - Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet, sier overlege Pål André Holme ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vis mer

Pressekonferanse

Statsminister Erna Solberg har innkalt til pressekonferanse tirsdag ettermiddag klokka 16, hvor hun kunngjøre regjeringens beslutning om nasjonale smitteverntiltak.

I tillegg til Solberg, vil også kunnskapsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad delta på pressekonferansen. I tillegg kommer helseminister Bent Høie, avdelingsdirektør Line Vold i FHI og helsedirektør Bjørn Guldvog.

Solberg har opplyst at gjenåpningsprosessen særlig påvirkes av smittesituasjonen, belastning på helsevesenet og vaksinasjonsprogrammet. Hun har også opplyst at helsemyndighetene anbefaler å vente tre uker mellom hvert trinn i gjenåpningsplanen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer