Omikron

Nye anbefalinger

Helsedirektoratet og FHI anbefaler forsterkede tiltak.

OMIKRON: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol innkalte til pressekonferanse om omikron-smitten. Her understreket hun at det er viktig at folk vaksinerer seg. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Torsdag ettermiddag har Helsedirektoratet publisert sitt faglige grunnlag knyttet til nye smitteverntiltak i Norge. Der går det fram at de anbefaler følgende:

Helsedirektoratet og FHI anbefaler forsterkede tiltak i forbindelse med omikronutbrudd i Oslo.

Tiltakspakken inneholder både anbefalinger og forskriftsfestede tiltak.

Helsedirektoratet og FHI anbefaler at forsterkede tiltak anbefales i kommuner som er berørt av pågående utbrudd av omikron-variant og hvor det også er stor belastning på spesialisthelsetjenesten:

  • Oslo
  • Asker
  • Bærum og opptaksområdet til Ahus (Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn).

Anbefaler avstand

Dette er FHIs forslag til kontaktreduserende tiltak:

  • Anbefaling om å holde avstand der det er mulig,
  • økt bruk av hjemmekontor når det er mulig,
  • anbefaling om å redusere antall nærkontakter

I tillegg anbefales munnbindbruk der det ikke er mulig å holde avstand innendørs i det offentlige rom og på kollektivtransport.

Helsedirektoratet vurderer at situasjonen nå er slik at den defineres som et alvorlig utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom.

Direktoratet anbefaler samtidig forskriftsfesting av påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand.

I direktoratets faglige grunnlag kommer det også fram at det anbefales at alle som kommer til Norge må teste seg før og etter ankomst. Dette gjelder uansett om man er vaksinert og har gjennomgått corona-sykdom.

Torsdag ettermiddag klokka 16. avholder regjeringen en ny pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge. Der vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg være til stede.

«Freder» julebordet

- Som nevnt over anbefales det at hver og en bør redusere antallet nærkontakter også i førjulstida. Et julebord med de du til vanlig jobber med og har kontakt med vil for eksempel ikke bidra vesentlig til at du øker antallet nærkontakter, heter det i grunnlaget under Folkehelseinstituttets faglige underlag.

De understreker imidlertid at det bør oppfordres til å gjennomføre slike arrangementer på en måte som legger til rette for å følge de generelle smittevernrådene.

- Det er viktig at alle oppfordres til å holde seg hjemme dersom de er syke eller har smitte i husstanden, og ha lav terskel for å ta en selvtest for corona dersom de er i tvil om de kan være smittet eller har milde symptomer som kan indikere smitte (for eksempel hodepine eller lette forkjølelsessymptomer).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer