Nye angrep i kveld

USA og Storbritannia iverksatte i dag en ny serie luftangrep mot mål i Irak. Diplomater tror militæraksjonen vil fortsette inn i den islamske fastemåneden ramadan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanonsalver ble i kveld avfyrt i Iraks hovedstad Bagdad, i det irakerne sa var en salutt for å markere starten på ramadan ved daggry lørdag.

- Amerikanske og britiske styrker fortsetter å angripe et bredt spekter av militære mål for å svekke Iraks evne til å true sine naboer, sa USAs forsvarsminister William Cohen.

Cohen sa seg tilfreds med resultatene så langt, og la til at operasjonen ikke har krevd noen ofre blant briter eller amerikanere.

- Vi tar alle forholdsregler for å beskytte våre mannskaper, og det er derfor vi sender ytterligere personell til Golfen, sa Cohen.

Den amerikanske forsvarssjefen Henry Shelton sa at det pr. fredag var avfyrt flere krysserraketter mot mål i Irak enn under Golfkrigen i 1991.

Sykehus rammet

Flere sykehus i Bagdad er truffet i angrepene, opplyste den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas.

Blant sykehusene som har fått ødeleggelser er landets største, Saddam-sykehuset, ifølge Caritas' lokale samarbeidspartner i Irak. Mellom 35 og 40 pasienter skal være såret.

Det ble også opplyst at et boligdistrikt nær et annet sykehus, St. Rafael, hadde hatt flere nedslag og at ødeleggelsene var store. Ifølge irakiske myndigheter var også et museum og en skolebygning inne på universitetsområdet i hovedstaden truffet i flyangrepene.

Ramadan

Vestlige diplomater sa til nyhetsbyrået Reuters at angrepene ventelig vil fortsette inn i den islamske fastemåneden ramadan, som innledes i helgen.

- Angrepene vil stanse når jobben er gjort. Ramadan er en viktig faktor, men ikke den eneste. Angrepene vil stoppe når briter og amerikanere mener at de har oppnådd det de ønsket å oppnå, sa en erfaren diplomat i kveld.

USA og Storbritannia regner med begrensede skadevirkninger for det internasjonale diplomatiet, men en arabisk diplomat sier at motstanden mot militæraksjonen vil øke dramatisk hvis bombingen fortsetter inn i ramadan.

Storbritannias forsvarsminister George Robertson sa at bomberaidene mot Irak vil fortsette inntil Saddam Husseins militærmaskin er blitt tilstrekkelig ødelagt.

Urokkelig

Iraks president Saddam Hussein avviste i dag enhver form for kompromiss, og oppfordret irakerne til å stå imot den britisk-amerikanske militæraksjonen.

- Følg motstandslinjen, slå tilbake i guds navn, sa Saddam i en tale til nasjonen. Han var iført en svart, skuddsikker vest utenpå den grønne militæruniformen, som øverstkommanderende for de væpnede styrkene.

- Gud ville at Irak skulle være menneskehetens spydspiss i kampen mot urett, menneskehetens bolverk mot ondskapen fra de amerikanske og sionistiske sataner og deres allierte, sa Saddam i den tv-overførte talen.

(NTB-Reuters)