Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye angrep kan gi regjeringskrise

Israels militære ledere vil fortsette angrepene mot palestinske mål. Det israelske arbeiderparti truer med å forlate regjeringen i Jerusalem, hvis angrepene fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er bare begynnelsen

Bombeeksplosjon i Jerusalem

De voldsomme angrepene mot mål på Vestbredden og i Gaza-stripen i går var bare begynnelsen, skrev den liberale Tel Aviv-avisen Haaretz i sin internettutgave i dag. Nye og enda hardere aksjoner kan ventes i løpet av de nærmeste dagene, spådde avisen.

Ledelsen i Israels arbeiderparti skulle onsdag komme sammen for å drøfte om partiet fortsatt skal delta i statsminister Ariel Sharons samlingsregjering, eller avbryte samarbeidet. Partiets leder, utenriksminister Shimon Peres, advarer mot «å stenge døren for en fredsløsning med palestinerne».

Drept

En skoleelev og en offiser i de palestinske sikkerhetsstyrkene ble drept i israelske flyangrep tirsdag, opplyste sjefen for Gaza-sykehuset al-Shifa til nyhetsbyrået AFP. Mer enn 100 palestinere, blant dem flere titall skolebarn, ble skadd i de samme angrepene, der raketter slo ned i en politistilling i Ramallah på Vestbredden.

Denne politistillingen ligger få meter fra den palestinske presidentens hovedkvarter, der Yasser Arafat tirsdag var i fullt arbeid. Han slapp uskadd fra angrepet, men en talsmann for Arafats selvstyremyndigheter betegnet den nye israelske angrepsbølgen mot Vestbredden og Gaza som «en krigserklæring».

De omfattende israelske angrepene mandag og tirsdag var et svar på terroraksjoner i Jerusalem og Haifa sist helg, der 25 israelere ble drept og 220 såret. -Arafat er ansvarlig for alt som er skjedd her, Arafat er det største hinder for fred i Midtøsten, sier Ariel Sharon.

Splittet?

USAs president George W. Bush har forlangt at Arafats folk skal trappe opp jakten på dem som sto bak selvmordsaksjonene, og diplomater i Washington sier amerikanerne holder på å miste all tålmodighet med Arafat. Men samtidig kommer det signaler om at de vestlige land på ingen måte står samlet bak kritikken mot den palestinske lederen.

Frankrike, Italia og Tyrkia slutter seg til araberlandenes skarpe kritikk av de israelske angrepene. Frankrikes utenriksminister Hubert Vedrine sa tirsdag rett ut at det ser ut som om israelerne forsøker å drepe Arafat.

Palestinsk politi har arrestert mer enn 100 militante islamister, etter at Arafat søndag erklærte unntakstilstand i de selvstyrte områdene på Vestbredden og i Gaza. Israelerne mener dette er altfor få, og beskylder Arafat for bevisst å sabotere kampen mot terror.

(NTB)

- DETTE ER BARE BEGYNNELSEN: Israelsk statsminister Ariel Sharon hevder palestinske selvstyremyndigheter støtter terrorisme.Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart