Ukraina:

Nye angrep: - Kritisk infrastruktur truffet

Russland gjennomførte et nytt omfattende missilangrep mot flere ukrainske byer fredag. Angrepene rammet blant annet strømnettet, som det denne gang vil ta lenger tid å reparere.

TO DØDE: To personer er døde etter at en russisk missil traff en bolig i byen Kryvyi Rih fredag. Flere personer ble skadd. Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine / Reuters / NTB
TO DØDE: To personer er døde etter at en russisk missil traff en bolig i byen Kryvyi Rih fredag. Flere personer ble skadd. Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I morgentimene kom det meldinger om at flyalarmen gikk over store deler av Ukraina. Blant annet i byene Kyiv, Odesa, Mykolajiv og Kharkiv.

Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko bekreftet kort tid seinere at det hadde vært eksplosjoner flere steder hovedstadsregionen.

- Hold dere i tilfluktsrommene, skrev han på Telegram.

Angrepene rammet vannforsyningen i hele hovedstaden, ifølge Klitsjko.

I flere byer, blant annet i Kharkiv, ble det rapportert om omfattende strømbrudd som følge av angrepene.

Russland skal ha avfyrt flere enn 70 missiler mot ukrainske byer fredag. En talsperson for landets forsvar beskriver angrepet som ett av de største så langt i krigen.

SØKER DEKNING: Innbyggere i Kyiv har søkt tilflukt på en T-banestasjon fredag morgen, ifølge et bildet publisert av rådgiver Anton Gerashchenko ved det ukrainske innenriksdepartementet. Byens ordfører opplyser at all T-banetrafikk er stanset for å benytte undergrunnen som tilfluktsrom. Foto: Anton Gerashchenko / Twitter
SØKER DEKNING: Innbyggere i Kyiv har søkt tilflukt på en T-banestasjon fredag morgen, ifølge et bildet publisert av rådgiver Anton Gerashchenko ved det ukrainske innenriksdepartementet. Byens ordfører opplyser at all T-banetrafikk er stanset for å benytte undergrunnen som tilfluktsrom. Foto: Anton Gerashchenko / Twitter Vis mer

Den statlige ukrainske strømoperatøren sier i en uttalelse fredag ettermiddag at det denne gangen vil ta lenger tid å reparere skadene påført på strømnettet.

- Vi vil prioritere kritisk infrastruktur, som sykehus, vannforsyning, oppvarming, og kloakkrenseanlegg, opplyser operatøren.

Ifølge forsvarssjef Valery Zaluzhny ble 60 av de 76 russiske missilene skutt ned.

Missilangrepet rammet kritisk infrastruktur, deriblant ni ukrainske kraftanlegg, opplyser Ukrainas energiminister German Galuschhenko.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at ukrainernes energiforbruk fredag falt 50 prosent.

AVGJØRENDE: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen tror dette kan bli avgjørende for hvem som går seirende ut av kirgen i Ukraina. Vis mer

- Traff boligblokk

En tjenesteperson ved det ukrainske presidentkontoret opplyser ifølge Reuters at et boligkompleks i byen Kryvyj Rih, sentralt i Ukraina, ble truffet i angrepet.

Guvernøren i Kryvyj Rih opplyser at to personer er drept og minst fem skadd i angrepet.

- Et russisk missilangrep traff en bolig. Trappene ble ødelagt. To personer ble drept og minst fem skadd - inkludert to barn. Alle er på sykehus, skriver guvernør Valentyn Reznichenko på Telegram.

Kharkiv strømløst

Også i Kharkiv opplyste lokale myndigheter at det var hørt eksplosjoner i morgentimene. Guvernøren bekrefter seinere at kritisk infrastruktur er under angrep.

Ifølge strømselskapet Oblenergo er Kharkiv etterlatt helt uten strøm.

Det samme skal være tilfellet i byen Poltava, ifølge byens guvernør.

Også guvernøren i Odesa bekrefter at kritisk infrastruktur i byen er truffet.

I Sumy opplyser guvernør Dymytro Zhyvytskyi at byen opplever midlertidige strømbrudd som følge av de russiske missilangrepene.

- Ikke ignorer flyalarmene, hold dere i tilfluktsrommene, skriver Kyrylo Tymoshenko ved det ukrainske presidentkontoret på Telegram.

Ukrainas jernbaneoperatør opplyser at flere strekninger er etterlatt strømløse som følge av angrepene, skriver Reuters.

VITSER OM RUSSLAND: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj forteller en vits om Russland og NATO under et intervju med David Letterman. Video: Twitter / Netflix. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Redusert effekt

Russland har den siste tida gjennomført flere store angrep mot blant annet kritisk infrastruktur, som har etterlatt områder strømløse.

- Det som har vært typisk den siste tida, er at veldig mange missiler har blitt skutt ned av det ukrainske luftvernet. Nå har vi ikke fått resultatet av dette ennå, når det gjelder dagens angrep, men effekten av disse angrepene har blitt redusert over tid, sier pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

- I dag når veldig få missiler fram. Det er en utvikling som har skjedd de siste tre til fire ukene, der blant annet det norskproduserte luftvernsystemet NASAMS har vist seg å fungere veldig godt. Så det er klart at det er viktig å opprettholde tilførselen av luftvern til Ukraina, legger han til.

Vestlig etterretning har i flere måneder meldt om minkende russiske våpenlagre, og ukrainsk etterretning hevdet nylig at russiske våpenfabrikker kun skal ha klart å produsere om lag 40 nye missiler månedlig, siden krigens start.

- De trenger nå byger på rundt dobbelt så mange for å komme gjennom det ukrainske luftvernet. Det er nå en utmattelseskamp mellom produksjon av missiler og tilstrekkelig luftvern, sier hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth.

Det betyr, ifølge etterretningslæreren at det framover kan bli lengre intervaller mellom de russiske missilangrepene.

- Russernes evne til å fortsette med slike angrep avhenger av produksjonen, som de sliter med grunnet komponentmangel, men selvsagt også hva de får av Iran.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer