Nye angrep på Gaza, tross meldinger om at våpenhvilen forlenges

IDF sier de svarer på rakettangrep.

TUNGT ANSVAR: Lederen for den palestinske delegasjonen til fredsforhandlingene i Egypt, Fatah-tjenestemannen Azzam Ahmed (i midten) ankommer hotellet i Kairo i kveld etter forhandlingene med sin israelske motpart. Foto: ASMAA WAGUIH / REUTERS / NTB SCANPIX
TUNGT ANSVAR: Lederen for den palestinske delegasjonen til fredsforhandlingene i Egypt, Fatah-tjenestemannen Azzam Ahmed (i midten) ankommer hotellet i Kairo i kveld etter forhandlingene med sin israelske motpart. Foto: ASMAA WAGUIH / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: 23.34: Det israelske militæret har bombet Gaza som svar på rakettangrep på Israel. De har utført fire luftangrep. Bekreftet av IDF, ifølge avisen Haaretz.

(Dagbladet): Den siste 72-timers våpenhvilen mellom partene går ut ved midnatt lokal tid (kl. 23 i Norge), men allerede noen minutter før klokka 21 norsk tid lød rakettsirenene i den sørisraelske byen Ashkelon og andre steder i regionen.

I 22.20-tida norsk tid melder det franske nyhetsbyrået AFP at partene er blitt enige om å forlenge våpenhvilen med 72 timer. Kilden for opplysningene er en egyptisk tjenestemann. Også TV-kanalen Al-Quds, som står Hamas nær, melder at våpenhvilen blir forlenget.

Forhandlingsledelsen i Hamas bekrefter i 23-tida at våpenhvilen er forlenget - men med fem dager. Dette bekreftes også fra amerikansk hold, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Forlengelsen av våpenhvilen skjer til tross for kveldens rakettangrep fra Gaza mot sørlige Israel. Hamas benekter at de står bak oppskytingen.

Kort tid etter kunngjøringen av våpenhvileforlengelsen lyder rakettsirenene igjen i sørlige Israel.

Tidligere i dag har Israel kalt inn reservestyrker og forsterket bemanningen langs grensa til Gaza.

- Forberedt på å kjempe - Vi er nå mellom «Operation Protective Edge»s militære offensiv og den diplomatiske offensiven. Det er ikke klart hva som vil skje, men én ting er klar: at det israelske forsvaret er oppegående og forberedt på å bekjempe enhver fiende som truer israelske borgere, sier generalmajor Nitzan Alon.

Til nå er over 2000 mennesker drept i den israelske storoffensiven «Operation Protective Edge», for en stor del palestinske sivile. Offensiven startet 8. juli, som svar på rakettangrep fra Gaza mot israelske byer.

Egypterne har febrilsk forsøkt å mekle mellom israelerne og den palestinske delegasjonen, som består av folk både fra president Mahmoud Abbas' Fatah-parti og de militante gruppene Hamas og Islamsk hellig krig. Fordi israelerne nekter å forhandle direkte med Hamas, har delegasjonene sittet i hvert sitt rom.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ringte i kveld USAs president Barack Obama for å informere ham om fredsforhandlingenes gang.

Svakt håp Partene har stått langt fra hverandre under forhandlingene, og håpet om at en mer permanent våpenhvile skulle komme i stand, har vært svakt. Dette til tross for at egypterne har meddelt at det har vært framgang i samtalene.

På den ene side kan ikke Israel gå med på palestinernes krav om bl.a. å få opprette ei havn på Gaza. Hamas på sin side nekter å la seg avvæpne.

Et hovedmål ved offensiven har vært å ødelegge tunnelene palestinske krigere bruker til å ta seg fra Gaza til Israel. 4. august erklærte Israel at alle kjente slike tunneler er ødelagt.

Kampene har gått hardt ut over boligstrøk på den tettbebygde Gazastripa; 17 000 boliger er ødelagt og 100 000 palestinere hjemløse.

Tidligere i dag ble seks mennesker, blant dem en italiensk journalist, drept på Gaza da en udetonert israelsk rakett skulle fraktes bort.

«BLE SATT INN, ØDELA, NØT DET»: En israelsk soldat fra reservestyrken bærer ei T-skjorte med aggressivt budskap. I kveld er rakettangrepene fra Gaza i gang igjen, etter at fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne strandet.
«BLE SATT INN, ØDELA, NØT DET»: En israelsk soldat fra reservestyrken bærer ei T-skjorte med aggressivt budskap. I kveld er rakettangrepene fra Gaza i gang igjen, etter at fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne strandet. Vis mer