Nye angrep på Gaza

Minst ti palestinere ble drept og over 60 såret i en rekke israelske luftangrep på Gazastripen mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blodigste angrepet fant sted i flyktningleiren Nusseirat sentralt på Gazastripen sent mandag kveld. Ifølge vitner traff den første raketten en bil, mens den andre rammet mennesker som løp til for å hjelpe sårede passasjerer.

En av de drepte var den 30 år gamle legen Zein Shahin, som kom til stedet i ambulanse, ifølge palestinsk politi. Av de 40 sårede skal tilstanden til ti være alvorlig.

Angrepet var trolig rettet mot Imad Akel, lederen for Ezzedin al-Quassam, en væpnet fløy av Hamas-bevegelsen. Det var mandag kveld ennå ikke klart om han overlevde.

Det var fjerde gang i løpet av dagen at Israel iverksatte luftangrep i det palestinske området. I et tidligere helikopterangrep midt i Gaza by ble tre mennesker drept, og om la g ti såret. To av de drepte var medlemmer av Hamas, mens den tredje var et tilfeldig offer. 15 andre ble såret da en bygning i byen ble angrepet av israelske kampfly tidligere på dagen.

Mandag kveld kom det også meldinger om at Israel var i gang med et femte luftangrep.

Nyvalg

Palestinernes statsminister Ahmed Qurie varslet tidligere på dagen at det skal holdes nyvalg i juni neste år. Offentliggjøringen kan ses som et nytt forsøk på å presse Israel til å trekke sine styrker ut fra Vestbredden og Gazastripen. Tidligere mandag sa Quries talsmann Hassan Abu Libdeh at valgene bare kan holdes dersom Israel opphever sin blokade av de palestinske områdene.

Palestinerne skal stemme over både president, lovgivende forsamling og kommunestyrer i juni neste år, ifølge Qurie, som har ledet en amputert kriseregjering siden 5. oktober. Han har varslet at han vil trekke seg ved neste månedsskifte.

Palestinerne forsøkte også høsten 2001 å skrive ut nyvalg, men krevde samtidig at israelske styrker trakk seg ut. Det gjorde de ikke, og valget som skulle vært avholdt januar 2002, lot seg ikke gjennomføre.

Sist palestinerne gikk til valgurnene var i 1996, da de valgte Arafat til president og utpekte 80 medlemmer til den lovgivende forsamlingen.

- Ønsker våpenhvile

Den palestinske selvstyremyndigheten fordømte tidligere mandag de israelske angrepene.

- Disse israelske handlingene gjør det ikke lettere å få til en våpenhvile, men vanskeligere. Vi ønsker at den israelske regjeringen skal sette seg ned sammen med oss og forhandle fram en våpenhvile, sa statsminister Ahmed Qurie.

- Den palestinske selvstyremyndigheten fordømmer på det sterkeste denne alvorlige israelske opptrappingen i et tett befolket område i Gaza by. Det er ikke likvideringer eller byggingen av murer og bosettinger som vil bryte voldsspiralen, uttalte den palestinske sjefforhandleren Saeb Erakat.

- Forhandler ikke med Arafat

Israels statsminister Ariel Sharon sa mandag at han tror fredsprosessen med palestinerne vil ta seg opp igjen de neste månedene, men han vil ikke under noen omstendighet forhandle med president Yasser Arafat. Det såkalte veikartet for fred har han imidlertid ikke mistet troen på:

- Denne veien mot fred er full av hindringer, men vi må ikke miste håpet. Jeg tror det er en reell mulighet for at vi vil komme oss ut av stillstanden de nærmeste månedene, sa han.

Samtidig har han ingen planer om å stanse byggingen av muren som skal skille Vestbredden fra Israel. Israel vil tvert imot sette opp farten for å få den ferdig, ifølge Sharon.

(NTB)