Nye angrep på Irak

Vestlige kampfly avfyrte i dag to raketter mot bakkemål i det sørlige Irak, sa en militær talsmann i Bagdad til det offisielle irakiske nyhetsbyrået INA. Angrepet skal ha skjedd nær havnebyen Basra, helt innerst i Persiabukta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge INA «deltok fem formasjoner «fly fra forbrytermaktene i angrepene, før de stakk av». - Dette var ledd i en bevisst plan for å skade Iraks land og folk, het det i meldingen, der det ble hevdet at de to rakettene ble avfyrt under to ulike angrep med flere timers mellomrom.

Meldingen om angrepet er ennå ikke bekteftet, men en talsmann for det britiske militæret, sier at britiske fly ikke har vært i lufta i dag, melder NRK Alltid Nyheter.

Dagens angrep var den første militære aksjon i Irak siden USA og Storbritannia tidlig søndag avsluttet en 70 timer lang luftoffensiv mot landet.

Luftstyrker fra de to vestmaktene patruljerer regelmessig en sone sør i landet, der irakiske fly ikke har lov til å ta av.

Utenfor luftvernsone

Denne flyforbudssonen er opprettet for å beskytte den shiamuslimske befolkningen i det sørlige Irak mot angrep fra regimet i Bagdad. En militær talsmann i hovedstaden sa at flyene som deltok i angrepet nær Basra, holdt seg utenfor irakisk luftverns rekkevidde.

Britene og amerikanerne har gjort det klart at angrepene sist helg har påført den irakiske militærmaskinen betydelige skader. Men de har samtidig gjort det klart at nye angrep kan bli gjennomført når som helst, dersom president Saddam Hussein og hans regime fortsetter å trosse verdenssamfunnet.

(NTB-Reuters-AFP)