Nye angrep under Annans fredsmekling

Syriske regjeringsstyrker med offensiv mot opprørsbyen Idlib.

 PÅ PLASS I DAMASKUS:  FNs tidligere generalsekretær og spesialutsending Kofi Annan er på plass i Syrias hovedstad i Damaskus i dag. Her fra et møte i Kairo i går i Den arabiske liga. FOTO: Amr Abdallah Dalsh, REUTERS/SCANPIX.
PÅ PLASS I DAMASKUS: FNs tidligere generalsekretær og spesialutsending Kofi Annan er på plass i Syrias hovedstad i Damaskus i dag. Her fra et møte i Kairo i går i Den arabiske liga. FOTO: Amr Abdallah Dalsh, REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan møter Syrias president Bashar al-Assad, har syriske styrker gått til nye angrep mot opprørsbyen Idlib, opplyser aktvister.

Annan, som er FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, ankom Damaskus lørdag morgen og møtte kort tid etter president Bashar al-Assad.

Her får Annan den krevende oppgaven med å forsøke å overtale Assad og hans krets til å stanse regimets blodige angrep på opposisjonen og gi fra seg makten.

Men aktivistgruppen Syrias observatorium for menneskerettigheter melder at i timene før Annans ankomst gikk regjeringsstyrker til nye artilleriangrep mot opprørsbyen Idlib.

- Angriper Idlib - Det er det kraftigste angrepet mot Idlib siden regjeringsstyrkene ble sendt dit tidligere denne uken, sier aktivistgruppen.

Dagen før ble minst 72 personer drept av Assads styrker rundt om i landet, ifølge aktivistene. Ifølge FN er over 7.500 mennesker drept siden opprøret mot Assad startet i mars i fjor.

Ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil Annan stille tydelige krav til Assad om umiddelbart å stanse voldsbruken og slippe humanitære hjelpegrupper inn til beleirede byer, der det er et desperat behov for forsyninger av nødhjelp.

- Jeg understreket tydelig overfor Annan behovet for en umiddelbar våpenhvile, sier Ban. Annan selv har beskrevet oppdraget som «en vanskelig utfordring».

Må få med Russland Den internasjonale tenketanken International Crisis Group sa tidligere denne uken at Annan har oddsene imot seg.

- Regimet virker fast bestemt på å knuse opprørsbevegelsen og betrakter enhver innrømmelse som det første skritt på sin egen undergang, skrev ICC i et notat.

Ifølge tenketanken vil det eneste initiativet som kan tenkes å lykkes være et som har bred internasjonal oppslutning. Og da må man få Russland med.

Nøkkel: Russland - Dersom Annans megling skal lykkes, er det like viktig for FN og Den arabiske liga å rette søkelyset mot Russland, understreker ICC.

Men Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gjentok lørdag at Moskva motsetter seg alle forsøk på det han kaller «brutal innblanding» i Syria.

(NTB - Reuters).

 IDLIB I GÅR:  Demonstranter i byen Idlib roper slagord i går mot regjeringen. Ifølge aktivister har syriske regjeringsstyrker gått til offensiv mot byen i dag. FOTO: Rodrigo Abd, AP/SCANPIX.
IDLIB I GÅR: Demonstranter i byen Idlib roper slagord i går mot regjeringen. Ifølge aktivister har syriske regjeringsstyrker gått til offensiv mot byen i dag. FOTO: Rodrigo Abd, AP/SCANPIX. Vis mer