Israel og Palestina:

Nye anklager: - Fant våpen

Israelske myndigheter hevder de har avdekket Hamas-tunneler under FN-organisasjonen UNRWAs kontorer på Gazastripen, og hevder de også fant våpen inne i lokalene.

FUNNET TUNNELER: Israelske myndigheter hevder de har avdekket Hamas-tunneler under FN-organisasjonen UNRWAs kontorer på Gazastripen. Video: IDF. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det israelske forsvaret (IDF) og sikkerhetstjenesten Shin Bet hevder å ha avdekket et nettverk av tunneler, som skal ha blitt brukt av Hamas, i nærheten av UNRWAs hovedkontor på Gazastripen.

Det melder den israelske avisa Ha'aretz.

UNRWA er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

I en uttalelse hevder israelske myndighetene at tunnelnettverket delvis skal ha vært knyttet til UNRWA-kontorene.

På bakgrunn av dette skal IDF ha til aksjon mot hovedkontoret. Der skal militæret ha funnet «mange våpen, inkludert håndvåpen, ammunisjon, granater og eksplosiver», hevder israelske myndigheter.

Påstandene er ikke uavhengig verifisert.

Denne videoen skal vise israelske soldater i forkledning da de angivelig angriper et sykehus på Vestbredden. Vis mer

La ut video

IDF har publisert en video på X, tidligere kjent som Twitter, som viser tunnelen fra innsida.

Det israelske forsvaret hevder at tunnelen er 700 meter lang og skal befinne seg 18 meter under bakken.

På en grafisk framstilling av hvor tunnelen går i Gaza by, ser det ikke ut til at tunnelen går rett under UNRWAs hovedkontor, men like i nærheten.

Video fra det som skal være innsida av tunnelen viser blant annet flere dataservere og infrastruktur for forsyning av strøm. IDF hevder at strøm skal ha blitt ført fra UNRWAs hovedkontor til tunnelen.

Stup i vestlig støtte

I januar gikk israelske myndigheter ut og anklaget tolv av organisasjonens 13 000 ansatte på Gazastripen for å ha vært involvert i Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober i fjor.

Israel hevder også at mange av de ansatte har ulike bindinger til Hamas.

USA og en rekke andre vestlige land, deriblant Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland og Sverige, har midlertidig stanset støtten til UNRWA i kjølvannet av anklagene.

Norge har på sin side økt støtten til organisasjon, og er kritisk til at så mange land har valgt å stanse støtten.

- At tolv UNRWA-ansatte anklages for å ha deltatt i Hamas-angrepet, er sjokkerende, og det er helt uakseptabelt dersom det er riktig. Men Norge har ikke godtatt premisset om at hele UNRWA, og dermed befolkningen i Gaza, samt palestinske flyktninger i Jordan, Libanon og på Vestbredden, kollektivt skal straffes for det noen enkeltindivider skal ha gjort, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tidligere i uka.

FN nedsatte denne uka en uavhengig gruppe som skal granske UNRWA. Blant andre Chr. Michelsens institutt i Norge deltar i gjennomgangen.

AVFYRER VÅPEN: Flere eksperter mener at dette klippet viser et M72-våpen som er produsert av norsk-finske Nammo. Videoen viser israelske soldater under en operasjon i Gaza i desember 2023. Reporter: Emma Dalen. Video: IDF. Vis mer

«Hvorfor?»

Israels anklager om at tolv UNRWA-ansatte var delaktige i angrepet 7. oktober, er heller ikke godt nok dokumentert, mener den britiske TV-kanalen Channel 4.

«Vi sitter på Israels mappe mot UNRWA - hvorfor holdt donorene, inkludert Storbritannia, tilbake finansieringen med så spinkle påstander, og før en etterforskning?», meldte TV-kanalens erfarne Midtøsten-korrespondent Lindsey Hilsum tidligere denne uka.

Kanalen viste til at Israels UNRWA-gjennomgangen «bare er på seks sider», og at den ikke skal inneholde noen bevis om at organisasjonens ansatte deltok i Hamas-angrepet.

Israels anklager ble offentliggjort nesten en måned etter at Times of Israel skrev om en hemmeligstemplet rapport som omhandlet hvordan Israel skulle sørge for å presse UNRWA ut av Gazastripen.