Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye anklager

Statsminister Tony Blair forsøk på å avfeie påstandene om at han førte britene bak lyset foran krigen mot Irak, reiser nye spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blair forsvarte onsdag i Underhuset sitt såkalte dossier om Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen, selv om det etter nærmere to måneders leting ikke er funnet spor etter slike våpen i Irak.

En av påstandene i dossieret var blant annet at Irak var i ferd med å anskaffe «betydelige mengder» uran fra Afrika.

USAs president George W. Bush hevdet det samme i sin tale til nasjonen i mars, og viste til at britene satt med beviser.

De angivelige bevisene ble overlevert våpeninspektørene fra FN og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som straks slo fast at det dreide seg om forfalskninger.

Forfalsket dokument

Våpeninspektørenes leder Hans Blix anklaget på bakgrunn av dette USA og Storbritannia for å undergrave insektørenes arbeid, og stilte spørsmål ved hvem som kunne ha hatt interesse av å forfalske dokumentene.

Blairs tidligere utenriksminister Robin Cook, som gikk av i protest mot krigsplanene, utfordret onsdag Blair i Underhuset og spurte om han hadde kjent til at dokumentene var forfalsket.

- En mengde kilder lå til grunn for teksten i vårt dossier, og vi står fast på det som står der, sa Blair

IAEA reagerer sterkt på at Blair ikke tar avstand fra de forfalskede Niger-dokumentene.

- Disse dokumentene var åpenbare forfalskninger, noe det ikke tok oss lang tid å slå fast, sier IAEAs talskvinne Melissa Fleming til The Independent.

Avskrift

Fra før har det kommet fram at store deler av Blairs Irak-dossier var avskrift av en 12 år gammel doktoravhandling, skrevet av en amerikansk student med irakiske foreldre.

Ingen hadde spurt forfatteren Ibrahim al-Marashi om å bruke avhandlingen, og det var heller ingen kildehenvisning til avhandlingen som også hadde stått på trykk i det Israel-baserte tidsskriftet «Middle East Review of International Affairs».

Al-Marashi har i ettertid reagert sterkt på tyveriet, og påpeker i torsdagens utgave av The Daily Telegraph hvordan enkelte av hans ord ble endret i Blairs dossier.

Mens al-Marashi i sin avhandling skrev at irakisk etterretning «støttet opposisjonsgrupper i fiendtlige regimer», ble dette i Blairs dossier endret til «støttet terroristgrupper i fiendtlige regimer».

- Ved å endre disse få ordene forsøker dossieret å overbevise leseren om at irakerne hadde en infrastruktur for å støtte grupper som al-Qaida, skriver al-Marashi i Daily Telegraph.

Irakisk offiser

Også Blairs påstand om at Saddam Hussein på bare 45 minutters varsel kunne angripe omverdenen med masseødeleggelsesvåpen, står nå sentralt i den granskingen som utenrikskomiteen i Underhuset har innledet mot Blair.

Britiske etterretningskilder hevder at det var Blair-regjeringen som selv valgte å hausse opp denne påstanden som kom fra en lite troverdig irakisk avhopper.

- Det er ren løgn og fritt oppspinn, sa Blair onsdag, uten å gå i detalj.

Britiske regjeringskilder medga onsdag kveld overfor Financial Times at opplysningene rett nok kom fra bare én kilde, men at dette var en høytstående irakisk offiser som i årevis hadde bidratt med troverdig informasjon.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media