Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye Ap-protester om innvandring

Medlemmer av Aps migrasjonspolitiske utvalg er kritisk til måten innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani har uttalt seg på. De er ikke alene.

FÅR KRITIKK: Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talsmann Masud Gharakhani har fått blandet mottakelse siden han startet i sin nye rolle. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FÅR KRITIKK: Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talsmann Masud Gharakhani har fått blandet mottakelse siden han startet i sin nye rolle. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er i et uvanlig krasst innlegg i Dagbladet at AUF-leder Mani Hussaini går til angrep mot Ap og innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani.

AUF-lederen sitter selv i utvalget som skal utforme partiets nye innvandringspolitikk, og lar seg provosere av at Gharahkhani har varslet en strengere linje før utvalget har startet arbeidet sitt.

«Vi reagerer på at konklusjonene kommer før diskusjonen. En viktig lærdom fra fjorårets valgnederlag er at mange av standpunktene til Arbeiderpartiet var lite forankret blant medlemmene. Vi kan ikke gjøre samme feilen i et politisk område som skaper vanvittig mye engasjement, og som betyr så mye for folk», skriver Hussaini i innlegget.

- Mange i partiet frykter at konklusjonene er tatt før utvalget i det hele tatt har fått lov til å begynne arbeidet, sier Hussaini til Dagbladet.

Kritisk

Han er ikke den eneste som reagerer. Utvalgsmedlem Arnhild Holstad (Ap), til vanlig ordfører i Namsos, er også kritisk til Gharahkhanis signaler.

- Jeg er kritisk til at han har uttalt seg på en måte som kan tyde på at partiet har konkludert, uavhengig av innholdet i uttalelsene hans, skriver hun i en sms til Dagbladet.

Hun er opptatt av at det er utvalget som sammen skal foreslå den nye politikken Ap skal ha på området, og sier det er viktig at partiorganisasjonen blir lyttet til i en sånn prosess.

Utvalget skal ha sitt første møte fredag denne uka, og skal etter planen jobbe i et halvår, før Aps nye politikk på området er klar til presentasjon denne høsten.

- I det lys kunne nok Masud Gharahkhani understreket at han presenterte kun sitt syn, sier Holstad.

Storbyprotester

Det er bare noen måneder siden et Ap-opprør reiste seg i forbindelse med oktoberbarna-saken i fjor høst.

Nå tyder mye på at nytt opprør er i emning mot partiets nye og strenge linje.

Ifølge Klassekampen har både Stavanger Ap og Bergen Ap sine årsmøter også vedtatt resolusjoner som tilsier en mindre streng linje i innvandringspolitikken til partiet - altså det motsatte av hva Gharahkhani har forfektet.

Leder Roger Valhammer i Bergen Ap vil ikke kritisere Gharahkhanis uttalelser overfor Dagbladet, men har lokallaget sin politikk i ryggen på vei inn i utvalgsarbeidet.

Der sitter han sammen med LOs Trude Tinnlund, Sylo Taraku, varaordfører Khamshajiny Gunaratnam i Oslo, leder Hanne Moe Bjørnbet i Trondheim Ap, tidligere Ap-statssekretær Lotte Grepp Knutsen, Ap-politiker Abdullahi Mohamed Alason, Forsker og lokalpolitiker Henrik Thune, og Gharahkhani.

Dagbladet har vært i kontakt med alle utvalgsmedlemmene, men de færreste ønsker å kommentere saken før de møtes for første gang denne uka.

Tar kritikken med ro

I en sms til Dagbladet understreker Gharahkhani at partiet ikke har konkludert i innvandringspolitikken.

- Utvalget har første møte fredag, og utvalget har ikke konkludert, skriver han.

Han har i et tidligere intervju med Dagbladet forsvart sin tydelige retoriske linje, som er blitt kritisert fra lokallagsledere i partiet så vel som SV, Frp og Ap-veteran Grethe Fossum.

​- Jeg er meg, og jeg har vokst opp på bygda, er drammenser, og ønsker å være ærlig og direkte. Så kan det hende at mange ikke tåler det, men det er sånn jeg er, og jeg mener vi skal være ærlig og direkte når vi snakker om utfordringene, sa Aps innvandringstopp fra Skotselv da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!