Nye ark

Det er nytt kvartal og nytt halvår, men dessverre ingen ny økonomi. Følg med InFocus og IT-konsulentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så var første halvår over. Totalindeksen har falt tre prosent gjennom året, og det har således ikke være noe strålende halvår for Oslo Børs. Trøsten må være at det har gått verre i USA. Der er den brede S&P 500-indeksen ned 7,3 prosent i første halvår, mens Nasdaq Composite er ned 12,5 prosent.

Men kanskje ligger forklaringen på den relativt gode utviklingen på Oslo Børs i at small cap-aksjene har utviklet seg bra I år. De fleste aksjene på Oslo Børs må kunne karakteriseres som small caps (selskaper med lav markedsverdi).

Russel 2000-indeksen, som brukes som mål på small cap-aksjer i USA er nemlig opp seks prosent i første halvår. Trekker vi ut vekstaksjene i denne indeksen, viser de mindre aksjene en oppgang på 11 prosent.

Akkurat som vekstaksjer var vinneroppskriften i årene frem til i fjor, har verdiaksjer, og da spesielt de mindre, hatt best avkastning siden.

Alle bransjer og aksjer har sine sterke og svake perioder. Spørsmålet er derfor 'bare ' å finne ut når formtoppen er inne.

Idet vi går inn i andre halvår, gjelder det å finne hvilken sektor som står for tur. I første halvår var det de kjedelige aksjene som bildeler, bildekk, stål, jernbaner og anleggsmaskiner som gikk best.

Dette var aksjer investorene ikke ville ta med ildtang engang inntil i fjor. Og kanskje var nettopp det grunnen til at de ble vinneraksjer. De ble rett og slett for billige. 'Every dog has its day' som det heter.

Dermed er det grunn til å gå runden for å se om andre sektorer som har blitt for billige. Blant de absolutte tapersektorene i år er oil services-aksjer, til tross for at inntjeningsutsiktene er bedre enn på lenge. Men ser vi på to år sikt, er likevel riggaksjene blant vinnerne.

Blant de desiderte tapperne hittil i år og på to års sikt er telekom. Nå er det flere konkurser som skal ramme denne sektoren både her hjemme og ute (før helgen var det to telekom-selskaper i utlandet som mer eller mindre var på vei inn i skifteretten). Men bli likevel ikke overrasket om telekom blir vinnersektoren i andre halvår!

Det er allerede tegn til at investorene er på vei inn i teknologiaksjer igjen. Nasdaq Composite har den senere tid gått bedre enn Russel 2000 både på to måneder sikt og to ukers sikt.

Hvordan blir det så overført på norske forhold? Vel, for det første er det så få aksjer i hver bransje på Oslo Børs at de nye sektorindeksene som er innført, nesten er en parodi. En sektor på Oslo Børs kan ende opp med å bestå av en, to eller tre aksjer. Derfor blir sektorbevegelser på Oslo Børs stort sett bestemt av selskapsspesifikke forhold.

Følg med mediaaksjer i dag. Ifølge Financual Times vil Zenith Media, et London-basert analysebyrå for reklameindustrien i dag legge frem dystre prognoser for annonsevolumene i år. Ifølge Zenith vil nominelt annonsevolum øke med magre 1,4 prosent nominelt i år. Det vil si et fall i realpriser på omtrent like mye. Det er det første fallet siden resesjonen på begynnelsen av 90-tallet.

Så er spørsmålet om det vil ramme norske medier også. Det er allerede tegn til det. Både fjernsyn og internett merker tendensen, men avisenes annonsevolum - enn så lenge - holdes opp av jobb- og boligannonser. Schibsted har vært svak den senere tid, og det ser ut til at markedet allerede har beregnet at media i Norge vi slite mer fremover. Handels og Sjøfartstidene tjente for eksempel ikke penger i årets første fire måneder.

Følg med IT-konsulentene, og da spesielt de med eksponering mot internett-konsulentmarkedet. Som Finanskanalen påpekte i juni, ser det svakere ut for konsulent-bransjen. I dag skriver den svenske avisen Dagens Industri om at 400 svenske kroner per time for en internett-konsulent ikke er uvanlig i Sverige. Her hjemme er du heldig om du får tak i en håndverker til samme pris.

Følg også med InFocus i dag. Aksjen endte på hele 190 kroner i USA fredag mot 154,5 kroner her i Oslo.. Det ga en oppgang på 22,4 prosent. Det er likevel grunn til å ta denne sluttnoteringen med en stor klype salt. På grunn av tekniske problemer på Nasdaq fredag ble det merkelige sluttkurser på en del aksjer. Det var siste dag i kvartalet så det er også grunn til å tro at noen her drev med såkalt window-dressing. Det vil si kjøpte aksjen opp for å få en hyggelig sluttkurs på dagen da porteføljens avkastning skal måles.

Det blir trolig en rolig dag på Oslo Børs. Mange begynner ferien i år, og det er lite på agendaen. Her hjemme er det ventet månedstall for arbeidsledigheten fra aetat, men ettersom Statistisk sentralbyrå kom med AKU-ledigheten forrige uke er det trolig lite nytt å finne i disse tallene.

I USA kommer NAPM-indeksen kl 16.00, akkurat litt for sent til å bevege kursene på Oslo Børs. NAPM-indeksen måler aktiviteten i den amerikanske industrien. Indeksen er ventet å vise en verdi på 42,8 i juni, mot 42,1 i mai. En verdi under 50 betyr at aktiviteten er fallende. USA holder stengt onsdag for feiring av nasjonaldagen.