Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye arrestasjoner i spansk terrorsak

To arabere mistenkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spansk politi har anholdt ytterligere to arabere som mistenkes for å stå bak togbombene i Madrid 11. mars. En av dem skal være en nøkkelmann i saken, opplyser spanske regjeringstalsmenn.

Syreren Adman Waki og egypteren Ahmed Ibrahim Kassem ble pågrepet under en razzia i byen Irun nord i Spania sent onsdag kveld. Politiet gikk til aksjon mot flere adresser og beslagla store mengder dokumenter, bekrefter innenriksminister Jose Antonio Alonso.

Ifølge Madrid-avisen El Pais betrakter etterforskerne Waki som en av de viktigste personene bak den verste terroraksjonen i spansk historie. Togbombene i Madrid kostet 191 mennesker livet og skadet rundt 1.900 andre.

Utlevert til Spania

Tirsdag denne uken ble en annen nøkkelperson i affæren, Rabei Osman al-Sayed, utlevert fra Italia til Spania. Han skal ha drevet aktiv rekruttering av terrorister i Spania før han flyttet til Italia.

I november ble en 16 år gammel spansk gutt dømt til seks års fengsel for medvirkning til drap i den første rettssaken etter terrorangrepene i Madrid. Til sammen sitter nå 20 personer, for det meste marokkanere, arrestert i Spania som mistenkte i saken.

Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero ber EU-landene inngå en pakt mot islamistisk terrorisme. Zapatero vil lansere forslaget når han kommende mandag forklarer seg om Madrid-terroren for en komité i nasjonalforsamlingen i Madrid, skrev El Pais torsdag.

London frykter terror

Den spanske statsministerens forslag vil vekke interesse ikke minst i Storbritannia, tror diplomater. Torsdag sa Londons politisjef Sir John Stevens at et større terrorangrep mot London er «unngåelig», selv om hans folk til nå har greid å avverge slike angrep.

- Faren for et angrep mot London har ikke avtatt, et slikt angrep er uunngåelig, sa Stevens i et intervju med den britiske rikskringkastingen BBC. På direkte spørsmål tilføyde han:

- Ja, vi har avverget et angrep tilsvarende det i Madrid.

Fordi saken det dreier seg om for tiden behandles av domstolene, ville han ikke gå i detaljer om dette planlagte storangrepet. Stevens går av som Storbritannias øverste politioffiser 31. januar neste år, og blir etterfulgt av sin nestkommanderende Ian Blair. (©NTB)

FLAMMEHAV:</B> Terroren har rystet Madrid. Politiet etterforsker fortsatt nettverket som står bak for å finne frem til hovedmennene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media