HENTET OPP LEVNINGER: Her heises menneskelevninger opp fra Skienselva i går kveld. Politiet tror det dreier seg om savnede Kari Grønnestad. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
HENTET OPP LEVNINGER: Her heises menneskelevninger opp fra Skienselva i går kveld. Politiet tror det dreier seg om savnede Kari Grønnestad. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Nye avhør av den drapssiktede datteren i morgen

Vet ennå ikke at politiet tror de har funnet morens levninger i Skienselva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg snakket sist med min klient i 16-tida. Hun er ennå ikke kjent med at politiet har funnet menneskelevninger i elva, sier advokat Bjørn Nærum til Dagbladet.

Nærum forsvarer den 31-årige Skiens-kvinnen som er siktet for å ha drept sin mor Kari Grønnestad (56) for tre år siden. Hun ble i går fengslet for fire uker med medieforbud og er ikke opplyst om at politiet nå mener de har funnet morens levninger i Skienselva.

- Feilsitert 31-åringen ble i dag overført fra Skien fengsel til Drammen fengsel på grunn av plassmangel. I morgen blir hun imidlertid kjørt tilbake til Skien for nye avhør, opplyser Nærum.

- Hun har det fryktelig tungt, sier advokaten om klientens tilstand.

Aftenposten meldte tidligere i dag at hennes 34-årige samboer har tilstått å ha hjulpet til med å frakte liket av Grønnestad fra parets bolig og ned til elva, og siterte hans advokat Tollef Skobba på det. Andre medier, deriblant Dagbladet, viderebrakte denne opplysningen.

I kveld meddeler imidlertid Skobba at han er feilsitert av Aftenposten, og har fått dem til å endre sitatet i artikkelen.

- Min klient har ikke tilstått noe straffbart. Jeg vurderer å melde Aftenposten til PFU (Pressens Faglige Utvalg), sier Skobba til Dagbladet.

- Avtale Aftenpostens nyhetsredaktør Håkon Borud sier til NTB at han vil granske hva som skjedde under intervjuet med Skobba. Han sier avisa har justert det aktuelle sitatet etter avtale med advokaten.

- Utover det bestridte sitatet mener vi at innholdet i saken, og de faktiske opplysningene som er gjengitt, er riktige, sier Borud.

Politiadvokat og påtaleansvarlig Guro Siljan meddelte tidligere i dag at 34-åringen søndag ringte politiet og fortalte at partneren hadde drept moren sin, og at han hadde vært med på å frakte liket fra åstedet.

Politiet omgjorde Grønnestads savnet-sak til drapssak etter telefonsamtalen med 34-åringen, som skjedde i etterkant av ei helg med voldsom konfrontasjon mellom samboerparet. Venner av paret sier til lokalavisa Varden at samtalen med politiet var en hevnaksjon fordi den 31-årige kvinnen ville gå fra partneren.

- Det er faktum at samtalen fant sted i samme tidsrom som konfrontasjonen mellom dem, sier advokat Nærum.

To forskjellige siktelser 34-åringen har opplevd en omskiftelig rettsprosess så langt. I utgangspunktet var han siktet for å ha medvirket til legemsbeskadigelse, men verken tingretten eller lagmannsretten fant grunnlag for å fengsle ham. Politiet har imidlertid endret siktelsen til å unnlate å hjelpe et menneske i nød, og et nytt fengslingsmøte er derfor berammet fredag. Inntil videre blir han altså sittende i varetekt.

- Han er veldig lettet og glad over å bli løslatt, men samtidig fortvilet over å måtte fortsette å sitte i varetekt, sier Skobba.

ANTATT DREPT: Kari Grønnestad (56) har vært forsvunnet siden juni 2012. Nå tror politiet at hun ble drept av datteren og senket i Skienselva. Bildet er tatt i forbindelse med hennes deltakelse i TV-serien «Husdrømmen». Foto: Nils Petter Lotherington
ANTATT DREPT: Kari Grønnestad (56) har vært forsvunnet siden juni 2012. Nå tror politiet at hun ble drept av datteren og senket i Skienselva. Bildet er tatt i forbindelse med hennes deltakelse i TV-serien «Husdrømmen». Foto: Nils Petter Lotherington Vis mer

Advokaten er lite imponert over politiet, som har reist to forskjellige siktelser på samme grunnlag.

- Jeg tror politiet har gjort en feil, som de nå prøver å rette opp, sier han.

Forsvareren har imidlertid tro på at klienten blir løslatt etter fengslingsmøtet fredag.

- Jeg håper hans versjon blir trodd, sier Skobba.

Mistenkte ingenting kriminelt Kari Grønnestad forsvant etter å ha besøkt datteren i juni 2012, og politiet mistenkte ingenting kriminelt før datterens samboer ringte dem søndag. Ifølge VG jobber politiet ut fra teorien at datteren drepte moren, for så å plassere henne i et jernbur som hun senket i Skienselva.

Av kjennelsen fra fengslingsmøtet i Agder lagmannsrett går det fram at 34-åringen har forklart at Grønnestad døde etter å ha blitt utsatt for «massiv vold». Politiet tror 56-åringen var død da hun ble senket i elva.

Den nye siktelsen mot 34-åringen bunner i at politiet mener han kunne ha grepet inn og reddet Grønnestads liv, men unnlot å gjøre dette.

- ÅSTEDET: Politiets teknikere har gjennomført omfattende undersøkelser av boligen i Skien sentrum der de mener Grønnestad ble drept. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
- ÅSTEDET: Politiets teknikere har gjennomført omfattende undersøkelser av boligen i Skien sentrum der de mener Grønnestad ble drept. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer