Nye avhør bryter julefreden?

Med en trippeldrapssiktelse hengende over seg vil Veronica Orderud fortsette studiene. Ektemannen Per Kristian er glad for å være tilbake hos kyrne på familiegården. Men julefreden på gården i Sørum kan bli brutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden løslatelsen for 14 dager siden har ingen av forsvarsadvokatene fått nye dokumenter fra etterforskningsledelsen. - Det har ikke vært mye å legge fram av betydning. Det kan imidlertid bli aktuelt med nye avhør av ekteparet Orderud. Vi skulle også gjerne hatt Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød i nye avhør, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt.

Vil fortsette studier

Slik situasjonen er nå, er det imidlertid bare advokatene til ekteparet som åpner for nye avhør. Verken Lars Grønnerød eller medsiktede Kristin Kirkemo er innstilt på å snakke mer med politiet. I dag er det et halvt år siden Per Kristian og Veronica Orderud satte seg inn i sin Mercedes Benz og kjørte til Fet og Rælingen lensmannskontor. Ekteparet trodde de skulle inn i nye avhør, men ble i stedet pågrepet og siktet for trippeldrapet på Sørumsand. Bare minutter seinere startet et titall polititjenestemenn en razzia på familiegården. Etter fem og en halv måned slapp de ut av varetekt - og returnerte til Orderud gård en kald og mørk desemberkveld. Nå prøver ekteparet å vende tilbake til hverdagen. Veronica Orderud er midt i veterinærstudiet, og besto en eksamen i løpet av varetektstida. 27-åringen er innstilt på å fortsette studiene ved Norges veterinærhøgskole i Oslo. - Veronica er klar til å fortsette studiene, men jeg er litt usikker på hvordan det praktisk skal ordnes midt i et studieår. Men hun har hele tida fått god oppfølging og tilbakemelding fra skolen, sier medforsvarer og advokat Ina Strømstad til Dagbladet.

I fjøset

De siste dagene har det strømmet inn blomster og støtteerklæringer til familiegården - både fra kjente og ukjente. På forhånd var ekteparet svært spente på hvordan de ville bli tatt imot i lokalsamfunnet, men forsvarsadvokatene og nærmeste familie forteller om mange «takk-for-sist»-klemmer på lavprisbutikken. Odelsgutten og juristen Per Kristian har de siste månedene vært svært bekymret for gårdsdriften. I hans fravær døde en av kalvene fordi ingen var til stede under fødselen. Nå er bonden tilbake i fjøset, og overfor sin advokat, Cato Schiøtz, har han uttrykt stor lettelse. Odelsgutten har også gått til skifteretten for å gjøre krav på å være enearving etter foreldrene. - Per er i fjøset hver eneste dag, og prøver å komme tilbake til hverdagen. Han går på butikken, og har også besøkt meg på kontoret i Oslo, sier Schiøtz. Advokat Ina Strømstad forteller at ekteparet har hatt mange besøkende de siste dagene. - Det er fremdeles en slags unntakstilstand. De har hatt mye besøk, og derfor har kanskje ikke hverdagen innhentet dem ennå, sier Strømstad. - Er Veronica innstilt på at hun kan bli pågrepet og fengslet på nytt? - Det er selvsagt praktisk mulig - dersom det kommer noe nytt som krever varetektsfengsling utfra bevisforspillelsesfare. Men jeg har liten tro på at det skjer, svarer Strømstad. - Etter løslatelsen sa politiet at det kunne bli aktuelt med spaning på ekteparet...? - De har ikke sett noe til politiet, repliserer Ina Strømstad.