Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye avhør i Fasting Torgersen-saken

I mer enn 41 år har drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen kjempet for å bli renvasket. Nå ber statsadvokat Lars Frønsdal Oslo-politiet foreta det han kaller undersøkelser med vitneavhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer etter påstander om at en kvinne kan gi Fredrik Fasting Torgersen alibi for tidspunktet da drapet på Rigmor Johnsen (16) skjedde.

Dette betyr at statsadvokat Frønsdal og politiet på nytt begynner å snu steiner i den over 40 år gamle drapssaken, etter at Torgersen-saken ble begjært gjenopptatt i fjor høst.

Bakgrunnen for det som nå skjer, er opplysninger om at en 59 år gammel kvinne for over 40 år siden skal ha sagt til kolleger at hun kunne gi Torgersen alibi, og at han var uskyldig dømt.

Det helt sentrale er om den 59 år gamle kvinnen overfor politiet vil gi Torgersen alibi mer enn 41 år etter mordet.

- Spilte plater

Torgersen sjøl har hele tida hevdet at han var sammen med en kvinne kalt Gerd på det tidspunktet da Rigmor ble drept 6. desember 1957, og at de oppholdt seg hjemme hos ham og spilte plater.

Dette er det ingen vitner til, og Gerd er angivelig aldri blitt funnet. Torgersens mor og søster bekreftet den gang at Torgersen hadde hatt damebesøk den aktuelle kvelden og natta, og at de spilte musikk på hans rom. Moren og søsteren så imidlertid aldri kvinnen.

Frønsdal sier til Dagbladet:

- Vi vil gjøre undersøkelser rundt opplysninger fra Torgersens forsvarere om at de mener at Gerd er identifisert. Deretter må vi vurdere om vi skal gå videre med eventuelle nye avhør.

Det kan bli aktuelt å avhøre pensjonerte politifolk som arbeidet med etterforskningen av Torgersen i 1957- 58.

Det kan samtidig bli nødvendig å undersøke forhold rundt et voldtektsforsøk som Torgersen ble dømt for før drapet. Det skal angivelig foreligge nye opplysninger om at kvinnen medvirket frivillig.

Sentrum kino

Torgersen har hele tida hevdet at han traff den ukjente Gerd ved 23-tida utenfor Sentrum kino, før de dro hjem til Torgersen på Lille Tøyen. Etterforskningen i 1957- 58 konkluderte med at Gerd ikke eksisterte. 59-åringen har tidligere hevdet at hun ikke er Gerd, men påstand står mot påstand.

59-åringen hevder å ha møtt Torgersen på en kafé i Oslo sentrum samme kveld som drapet ble begått, og at hun ikke møtte ham senere på kvelden.

- Dro tilbake

En polititeori er at Torgersen etter drapet i Skippergata reiste hjem, men at han seinere dro tilbake til byen og tente på liket. På vei tilbake til byen skal han ha truffet 59-åringen, og hun skal ha sittet på Torgersens sykkel et stykke på vei til sentrum.

59-åringen kunne på denne bakgrunn bli et farlig vitne mot Torgersen - i stedet for å gi ham alibi, slik det er blitt påstått.

I forbindelse med begjæringen om gjenopptakelse er to britisk sakkyndige oppnevnte til å gjennomgå det såkalte tannbeviset på nytt - og komme med en konklusjon for lagmannsretten.

Dette vil ventelig skje ganske snart, og kan være helt avgjørende for utfallet av begjæringen om en ny rettssak.

<B>KJEMPER VIDERE: Fredrik Fasting Torgersen har hele tida hevdet at han er uskyldig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media