Nye avhør med ferievennene

Politiet ønsker mer informasjon om middagsselskapet forsvinningskvelden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet.no): Ekteparet McCann spiste middag med sju venner på en tapasbar den kvelden Madeleine McCann forsvant.

Baren ligger i samme feriekompleks som ferieleiligheten der Madeleine oppholdt seg sammen med de yngre tvillingene. Politiet ønsker å få enda bedre oversikt over bevegelsene denne kvelden.

En høytstående politikilde sier til Evening Standard at det vil bli gjort nye avhør med ferievennene i uka som kommer. Det er ifølge avisa ventet at britisk politi vil foreta utspørringen på oppdrag fra Portugal.

Så barn i teppe

Avisa The Times melder derimot at portugisiske etterforskere allerede skal ha reist til England for å utføre avhørene.

Spesielt to av de sju vennene rundt bordet som kan ha interessante opplysninger. Paret Russel O’Brien og Jane Tanner er tidligere blitt avhørt.

Sistnevnte har i avhør opplyst at hun så en mann som bar på et barn i et teppe fra en ferieleilighet. Denne observasjonen skal ha blitt gjort klokka 21.15.

Tre kvarter seinere sjekket Kate McCann ekteparets leilighet. Det var da hun ifølge sin forklaring skal ha oppdaget at datteren var forsvunnet.

FORSVINNINGSKVELDEN: På denne restauranten, i det samme komplekset der familien leide leilighet i Praia Da Luz i Portugal, spiste Kate og Gerry McCann middag med sju venner. En gang rundt klokka 21 kan det være at Maddie forsvant. FOTO: Torbjørn Grønning(Dagbladet)/AP
FORSVINNINGSKVELDEN: På denne restauranten, i det samme komplekset der familien leide leilighet i Praia Da Luz i Portugal, spiste Kate og Gerry McCann middag med sju venner. En gang rundt klokka 21 kan det være at Maddie forsvant. FOTO: Torbjørn Grønning(Dagbladet)/AP Vis mer

Doktor Russel O’Brien var også borte fra bordet i vel 25 minutter rundt klokka 21 fordi at han måtte se til en syk datter. Også han skal ha gjort en interessant observasjon. Han mener nemlig han så den andre mistenkte i saken, briten Robert Murat, om kvelden den 3. mai.

Dette stemmer ikke overens med Murats egen forklaring. Ifølge O’Brien og to andre venner av ekteparet McCann skal Murat ha deltatt i letingen etter den savnede fireåringen. Han skal ifølge O’Briens forklaring ha presentert seg for vennene med fornavnet Robert.

Opprørt over politiet

Robert Murat (33) bor i Paraia da Luz sammen med sin mor. I begynnelsen av saken hjalp han til som tolk. Flere mente han oppførte seg mistenkelig. Men politiet har ingen tekniske bevis mot ham.

Han ble formelt mistenkt i saken, men det skal ikke ha vært drevet etterforskning rundt ham den siste tida. Dette opprører venner av ekteparet.

– Jeg kan ikke forstå at han ikke lenger blir etterforsket. Han lyver om hvor han var den kvelden. De kan ikke forstå hvorfor dette ikke blir fulgt opp av politiet. Kate og Gerry blir gjort til syndebukker, sier venner av paret til Evening Standard.

Ifølge britiske aviser er det flere opplysninger om restaurantbesøket til Madeleines foreldre som ikke stemmer med hva politiet har funnet ut.

Avisa The Times melder at McCann-ekteparet har hevdet at de sammen med vennene sine drakk fire flasker vin, og hadde to flasker som knapt var åpnet.

Nye avhør med ferievennene

Men politiet skal ha fått tak i en kvittering som viser at selskapet hadde drukket 14 flasker vin – åtte rødvin og seks hvitvin i løpet av ettermiddagen og kvelden.

Ifølge The Times har etterforskerne ikke kunnet lage en presis tidslinje for hva som skjedde etter klokka seks ettermiddagen 3. mai - dagen fireåringen forsvant.

Avisa meldte i går at de kriminaltekniske bevisene som førte til at Gerry og Kate McCann ble formelt mistenkt, ikke holder til å konkludere med at Madeleine er død. En av etterforskerne sier at selv om politiet har indisier, kan de ikke bevise hva som skjedde med Madeleine.

– Vi har ingenting konkret, sier en senioretterforsker til den portugisiske avisa 24 Horas, ifølge The Times.

– Det er mange indikasjoner, men uten flere elementer, er det umulig å fastslå ha som skjedde i de fire viktige timene i saken, sier han ifølge avisa.

- Dumpet i havet
VGs papiravis viser i dag blant annet til den portugisiske avisa Diario de Noticias. De viser til portugisiske politikilder i dag som lanserer at liket av Madeleine skal ha blitt dumpet i havet i en bag fylt med med stein.

Politiet frykter, ifølge avisa, at liket aldri skal bli funnet, og at beskyldningene mot den lille jentas foreldre dermed er betydelig svekket.

Politiet var i kontakt med eieren av en yacht som liket angivelig skal ha blitt fraktet til havs med. Politiet skal også mistenke at en tredjeperson bisto i å skjule liket.

Nektes undersøkelser

Samtidig med politiets etterforskning, vurderer nå Kate og Gerry McCann å gjøre sin egen etterforskning, ifølge venner.

De ønsker blant annet å gjøre egne, uavhengige undersøkelser av leiebilen.

 Dette kan bli stoppet av portugisisk politi fordi det ikke er lovlig å hyre private etterforskere i en sak som etterforskes av politiet, skriver Sky News.

De sju vennene rundt tapasbordet er blant parets nærmeste støttespillere. Flere av dem forlenget ferieoppholdet for å lete etter Madeleine.

Vennene har gitt intervjuer der de avviser at ekteparet kan ha en rolle i datterens forsvinning. En av dem, doktor Russel O’Brien, har vært offer for en svertekampanje i portugisiske medier.

Han svarte med å true med søksmål.

VIL ETTERFORSKE SELV: Kate og Gerry McCann dro i forrige uke hjem til Leicestershire i England. Nå vil de etterforske leiebilen deres selv, men kan bli stoppet.