Nye avhør om Palme-drapet

Tidligere etterforskere ønsker å fortelle sannheten om Sovjet-sporet.

AVHØR:  Palmegruppen ønsker å få vite hva Säpo-etterforskerne Walter Kegö (t.v.) og Jan-Henrik Barrling (t.h.) visste om den ulovlige overvåkningen av en russisk diplomat. Dette bildet er tatt i 1988 i forbindelse med utspørring om Ebbe Carlsson-skandalen, som ble kjent etter at  Expressen avslørte at bokutgiveren Ebbe Carlsson etterforsket PKK sin eventuelle delaktighet i Palmemordet, med støtte fra justisminister Anna-Greta Leijon. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX
AVHØR: Palmegruppen ønsker å få vite hva Säpo-etterforskerne Walter Kegö (t.v.) og Jan-Henrik Barrling (t.h.) visste om den ulovlige overvåkningen av en russisk diplomat. Dette bildet er tatt i 1988 i forbindelse med utspørring om Ebbe Carlsson-skandalen, som ble kjent etter at Expressen avslørte at bokutgiveren Ebbe Carlsson etterforsket PKK sin eventuelle delaktighet i Palmemordet, med støtte fra justisminister Anna-Greta Leijon. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Sovjetunionen visste på forhånd om at Olof Palme skulle drepes». Disse opplysningene, som stammer fra en ulovlig avlytting av en sovjetisk diplomat, Vladimir Nezjinskij, ble avslørt av Expressen i 1989.

I dag skriver Expressen at det svenske politiets Palmegruppe har foretatt nye avhør av de to etterforskerne i sikkerhetspolitiet (Säpo) som jobbet med avlyttingssaken på 80-tallet.

Men til tross for alle medietrykket om denne avlyttingen, fattet regjeringen en beslutning om «sekretess» i saken, som betyr at opplysningene ble hemmeligholdt og at partene som kjente til opplysningene ble underlagt taushetsplikt.

Vil oppheve taushetsplikt Expressen kan avsløre at det ble foretatt avhør av de tidligere Säpo-etterforskerne Walter Kegö og Jan-Henrik Barrling den 16. mai i år. Avhøret ble foretatt av Palmegruppen.

Avisa har også fått tilgang til et brev til justisdepartementet datert 28. januar i år. Her går det fram at Kegö og Barrling begjærer at taushetsplikten blir opphevet.

De to tidligere Säpoetterforskerne bekrefter overfor Expressen at Palmegruppen ønsket opplysninger i forbindelse det såkalte PKK-sporet., og at de ønsker å få opphevet taushetsplikten for å kunne redegjøre for saken. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer