AVHØR:  Palmegruppen ønsker å få vite hva Säpo-etterforskerne Walter Kegö (t.v.) og Jan-Henrik Barrling (t.h.) visste om den ulovlige overvåkningen av en russisk diplomat. Dette bildet er tatt i 1988 i forbindelse med utspørring om Ebbe Carlsson-skandalen, som ble kjent etter at  Expressen avslørte at bokutgiveren Ebbe Carlsson etterforsket PKK sin eventuelle delaktighet i Palmemordet, med støtte fra justisminister Anna-Greta Leijon. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX
AVHØR: Palmegruppen ønsker å få vite hva Säpo-etterforskerne Walter Kegö (t.v.) og Jan-Henrik Barrling (t.h.) visste om den ulovlige overvåkningen av en russisk diplomat. Dette bildet er tatt i 1988 i forbindelse med utspørring om Ebbe Carlsson-skandalen, som ble kjent etter at Expressen avslørte at bokutgiveren Ebbe Carlsson etterforsket PKK sin eventuelle delaktighet i Palmemordet, med støtte fra justisminister Anna-Greta Leijon. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIXVis mer

Nye avhør om Palme-drapet

Tidligere etterforskere ønsker å fortelle sannheten om Sovjet-sporet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sovjetunionen visste på forhånd om at Olof Palme skulle drepes». Disse opplysningene, som stammer fra en ulovlig avlytting av en sovjetisk diplomat, Vladimir Nezjinskij, ble avslørt av Expressen i 1989.

I dag skriver Expressen at det svenske politiets Palmegruppe har foretatt nye avhør av de to etterforskerne i sikkerhetspolitiet (Säpo) som jobbet med avlyttingssaken på 80-tallet.

Men til tross for alle medietrykket om denne avlyttingen, fattet regjeringen en beslutning om «sekretess» i saken, som betyr at opplysningene ble hemmeligholdt og at partene som kjente til opplysningene ble underlagt taushetsplikt.

Vil oppheve taushetsplikt Expressen kan avsløre at det ble foretatt avhør av de tidligere Säpo-etterforskerne Walter Kegö og Jan-Henrik Barrling den 16. mai i år. Avhøret ble foretatt av Palmegruppen.

Avisa har også fått tilgang til et brev til justisdepartementet datert 28. januar i år. Her går det fram at Kegö og Barrling begjærer at taushetsplikten blir opphevet.

De to tidligere Säpoetterforskerne bekrefter overfor Expressen at Palmegruppen ønsket opplysninger i forbindelse det såkalte PKK-sporet., og at de ønsker å få opphevet taushetsplikten for å kunne redegjøre for saken. 

Forsnakket seg Den sovjetiske diplomaten var mistenkt for industrispionasje. Den tidligere Säpo-sjefen Tore Forsberg har pekt ut Nezjinskij som KGB-offiser som jobbet med de hemmelige russiske spionene, og han ble derfor gjenstand for en omfattende overvåking. I en samtale med kona skal han angivelig ha forsnakket seg om drapet på Olof Palme, skriver Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Diplomaten ble knyttet til det såkalte PKK-sporet. Allerede den første uka etter drapet rettet politiet etterforskningsgruppe sin interesse mot den kurdiske organisasjonen PKK.

GAMLE PALME-SPOR:  Det svenske politiets Palme-gruppe ønsker å få vite hva tidligere etterforskere visste om avlyttingen av en russisk diplomat. 

Foto: Odd Wentzel / Dagbladet
GAMLE PALME-SPOR: Det svenske politiets Palme-gruppe ønsker å få vite hva tidligere etterforskere visste om avlyttingen av en russisk diplomat. Foto: Odd Wentzel / Dagbladet Vis mer

PKK var mistenkt for å ha drept minst to avhoppere i Sverige i 1984 og 1985. Flere PKK-medlemmer ble satt under overvåkning og fikk begrenset bevegelsesfrihet. Ifølge PKK-sporet så kunne Palme-drapet ha vært en reaksjon mot denne overvåkningen.

I et tidligere hemmeligholdt dokument går det fram at daværende spaningslederen Hans Holmér forteller han om to sovjetiske agenter med kurdisk bakgrunn, som i samarbeid med PKK er med på drapsplanleggingen.

Tidligere Säpo-sjef P-G Näss holder fast ved, som han også gjorde på 80-tallet, at han ikke kjente til avlyttingen og at han er skeptisk til slutningene som ble trukket.

- Russerne har siden barnsben av lært at de risikerer å bli avlyttet. Det er usannsynlig at han skulle ha gitt noen sånne detaljer. Om man sa noe, så visste man at noen hørte på, og hadde derfor et formål med det man sa, sier Näss til Expressen.

DREPT:  Olof Palme ble skutt og drept den 28. februar 1986 i Stockholm. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX FILES
DREPT: Olof Palme ble skutt og drept den 28. februar 1986 i Stockholm. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX FILES Vis mer