Nye avsløringer om bin Ladens liv på rømmen

Bodde i «ubebodd» hus og gikk med cowboyhatt.

PARANOID: I over ti år skjulte Osama Bin Laden seg for omverdenen. Han var rastløs og paranoid ifølge vitnesbyrd. Foto: SCANPIX
PARANOID: I over ti år skjulte Osama Bin Laden seg for omverdenen. Han var rastløs og paranoid ifølge vitnesbyrd. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osama bin Laden var rett foran nesa på pakistanske myndigheter, men på grunn av katastrofalt dårlig etterretningsarbeid greide han å holde seg skjult i nesten ti år, viser en lekket rapport.

Satellittkanalen Al Jazeera avslører den omfattende rapporten fra granskningen pakistanske myndigheter iverksatte etter at amerikanske spesialstyrker likviderte terroristen i 2011.

Dokumentene avslører inkompetanse på alle nivåer i Pakistans etterretnings- og sikkerhetstjenester. Samtidig gir de 336 sidene et dypt innblikk i livet til verdens mest ettersøkte mann.

Rapporten er basert på intervjuer med 201 kilder, blant dem medlemmer i bin Laden-familien samt ulike tjenestemenn. Undersøkelsene fant ikke bevis for at noen, verken innenfor eller utenfor det pakistanske regjeringsapparatet, visste om bin Ladens skjulested, men det kan heller ikke utelukkes, heter det i rapporten.

- Rastløs og paranoid Et vitnesbyrd som viser hvor nær bin Laden var ved å bli pågrepet, forteller «Maryam», kona til en av hans nærmeste rådgivere om da terroristen ble stanset av pakistansk politi i Swat-regionen.

«En gang da alle sammen var på vei til basaren ble de stoppet av en politimann for fartsoverskridelse. Men Maryams ektemann gjorde raskt opp med politimannen og de kjørte videre», heter det i rapporten.

Den skjeggete terroristen blir i rapporten beskrevet som en rastløs og paranoid mann som ofte forlot huset. Da han bevegde seg rundt på eiendommen i byen Abbottabad, brukte bin Laden cowboyhatt for å unngå at noen fikk øye på ham ovenfra, forteller konene hans.

Inkompetent Rapporten avslører videre flere detaljer om bin Ladens mange år på flukt. Han skal ha ankommet Pakistan sommeren 2002, før han i 2005 flyttet til boligen i Abbottabad. Til tross for at det på et tidspunkt bodde så mange som 25 mennesker i villaen, var huset registrert som ubebodd.

Rapporten beskriver inkompetanse på forbløffende høyt nivå.

- Verken nabolaget, lokale tjenestemenn, politiet eller sikkerhets- og etterretningskilder undret seg over husets merkelige fasong, piggråden, mangelen på biler og besøkende over en periode på nesten seks år. Det er helt utrolig, heter det i rapporten.

Kritiserer USA I tillegg til å rette skarp kritikk mot den «ulovlige måten» USA gjennomførte likvideringen på, kritiserer etterforskerne også Pakistans lederskap for ikke å ha avdekket CIAs aktiviteter i landet.

- USA oppførte seg som en kriminell bølle. Men fremfor alt består tragediens kjerne i Pakistans manglende evne til å oppdage at Osama bin Laden befant seg på dets territorium i nesten et tiår, heter det i granskningsrapporten. Pakistans myndigheter har foreløpig ikke kommentert avsløringene.

Etter en jakt som skulle vare i ti år, lyktes CIA omsider å spore opp al-Qaida-lederens bolig, som var innen synsvidde for et militærakademi i Abbottabad nær hovedstaden Islamabad. I en nattlig operasjon ble bin Laden likvidert av amerikanske spesialsoldater.

(NTB)

PAKISTAN: bin Laden skjulte seg i dette huset i Pakistan i seks år uten å bli oppdaget. En granskingsrapport gir pakistansk etterretning det glatte lag. Også USA må også tåle kritikk. Foto: AP Photo/B.K. Bangash
PAKISTAN: bin Laden skjulte seg i dette huset i Pakistan i seks år uten å bli oppdaget. En granskingsrapport gir pakistansk etterretning det glatte lag. Også USA må også tåle kritikk. Foto: AP Photo/B.K. Bangash Vis mer