Nye beregninger: Om hundre år kan halvparten av jordas befolkning komme fra Afrika

Føder flere barn enn ventet.

KAN BLI MANGE FLERE: I dag bor det om lag en milliard mennesker i Afrika, men forskere tror befolkningsveksten vil eksplodere. Foto: AFP/Junior D. Kannah/NTB Scanpix
KAN BLI MANGE FLERE: I dag bor det om lag en milliard mennesker i Afrika, men forskere tror befolkningsveksten vil eksplodere. Foto: AFP/Junior D. Kannah/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stikk i strid med tidligere beregninger, ser det nå ut til at jordas befolkning vil øke kraftig fram mot år 2100, melder nyhetsbyrået Reuters.

Grunnen til dette er først og fremst at det fødes flere barn i Afrika sør for Sahara enn ventet.

Det kommer fram av en fersk studie publisert i tidsskriftet Science. Studien ble ledet av FN-demografen Patrick Gerland og statistiker og sosiolog Adrian Raftery ved Washington-universitetet.

Kan runde 12 milliarder I dag lever 7,2 milliarder mennesker på jorda. Rundt én milliard bor i Afrika. Forskerne sier det er 80 prosent sannsynlighet for at jordas befolkning vil øke til mellom 9,6 og 12,3 milliarder mennesker innen år 2100.

Afrikas befolkning vil øke til mellom 3,5 og 5,1 milliarder mennesker i det samme tidsrommet, hevder forskerne.

De ser bare en 30 prosents mulighet for at jordas befolkning vil slutte å øke i løpet av dette århundret.

- Tidligere estimater har forutsett at befolkningsveksten ville flate ut rundt 2050 eller kanskje til og med gå tilbake, sier Raftery.

Han sier de nye beregningene bunner i at fødselsraten i afrika sør for Sahara ikke har sunket så fort som eksperter tidligere ventet seg.

Asia topper i 2050 FN-demograf Gerland sier afrikanske land sør for Sahara, som Nigeria, Tanzania, Kongo, Niger, Uganda, Etiopia, Kenya, Zambia, Mosambik og Mali er ventet å drive befolkningsveksten framover.

Jordas befolkning rundet en milliard mennesker tidlig på 1800-tallet, doblet seg til to milliarder i 1920-åra og nådde seks milliarder i 1990-åra. I 2011 rundet jordas befolkning sju milliarder.

Adrian Raftery sier at afrikanske nasjoner kan dra fordel av å øke tilgjengeligheten av prevensjonsmidler og gi jenter og kvinner mer utdanning.

Forskerne spår at Asias befolkning, som nå teller 4,4 milliarder mennesker, vil nå sin topp med rundt fem milliarder mennesker i 2050. Deretter vil den asiatiske befolkningen gå ned.

For Nord-Amerika, såvel som i Europa og Latin-Amerika vil befolkningen holde seg på under en milliard mennesker fram mot 2100, hevder forskerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer