Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye beskyldninger om soldatdrap

Soldaten skjøt den hjelpeløse irakeren med kona og fem barn som vitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november ble det kjent at to amerikanske soldater er mistenkt for å ha drept en irakisk gutt som ble hardt skadd i et feilaktig angrep på tre søppelbiler i Irak. Nå kommer det enda flere historier om at amerikanske soldater på oppdrag i Irak har tatt livet av uskyldige sivile.

I et avhør av to soldater fra 41. infanteriregiment er en ufattelig brutalitet kommet for dagen. Hendelsene skal ha skjedd i Sadr i Bagdad 28.august tidlig om morgenen, ifølge det tyske magasinet Stern. Soldater fra regimentet kom til et én-etasjes-hus i Sadr. Familien i huset, med far, mor og fem barn, hadde sovet ute i bakgården på grunn av varmen. Da huset ble gjennomsøkt, fant soldatene flere våpen i huset, blant annet en revolver og en AK-47. Det er lovlig å ha våpen i Bagdad.

Men soldatene beordret familiefaren til å følge etter dem innendørs. Der skal følgende samtale ha funnet sted mellom en overordnet og en soldat:

- Du vet hva du må gjøre.

- Kan jeg skyte ham?

- Skyt ham.

Så ble mannen skutt to ganger i hodet.

La baby på den dødes bryst

To soldater i 41. infanteriregiment sier nå at medsoldatene tok så lite hensyn til sivile irakeres liv at de følte at de måtte si fra til sine overordnede. Slik ble saken kjent. Episoden med familiefaren som ble skutt, huskes spesielt godt fordi mannens kone fikk hysterisk anfall da hun skjønte hva som hadde skjedd. Hun slo seg for brystet, ulte høyt, kastet jord i været og la sin lille baby på den døde mannens blodige bryst.

Soldaten som skjøt, hevdet lenge at han skjøt i nødverge, før han til slutt innrømmet at mannen var ubevæpnet.

Den samme soldatgruppen deltok i et annet drap like før familiefaren ble skutt. I en husundersøkelse ble det funnet en AK-47. Befalshavende førte den irakiske huseieren inn i huset, tok av ham håndjernene og la maskingeværet ved siden av ham, før han snudde seg mot soldatene sine:

- Jeg føler meg truet på livet.

Så skjøt han selv mannen.

De to soldatene som har skutt de ubevæpnede irakerne, kan få dødsstraff hvis de blir funnet skyldige.

Rundt et dusin liknende saker skal være under etterforskning i Irak. I alle sakene beskyldes amerikanske soldater for å stå bak drap på sivile. Flere andre episoder skal også undersøkes:

  • Amerikanske soldater skal også ha deltatt i en likskjending.
  • En lastebil med irakere som viftet med hvitt flagg, ble likevel beskutt.
  • To soldater er mistenkt for drapet på en kamerat.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media