Nye bevegelser på moderskipet NS «Concord»: - De har kontakt med ubåten og kommer til å møtes

Ingen signaler tyder på at russiske skip nærmer seg Stockholm.

MOT STOCKHOLM: Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» til venstre og NS «Concord» til høyre. Foto: Sound Ocean Systems og Expressen
MOT STOCKHOLM: Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» til venstre og NS «Concord» til høyre. Foto: Sound Ocean Systems og ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden onsdag har den russiskeide oljetankeren NS «Concord» ligget stille omtrent ti landmil øst for Stockholm. Først da Svenska Dagbladet lørdag kveld sprakk historien om at det skal ha kommet en nødanrop fra fartøyet som svenske myndigheter jakter på i Stockholmsskjærgården, og at dette fartøyet var russisk, begynte NS «Concord» å bevege på seg.

Dagbladet fulgte i går bevegelsene til skipet via fartøyets eget automatiske identifikasjonssystem (AIS). Registreringene viste at skipet lå «radio silent» minst sju timer i går kveld og ettermiddag.

Bevegelse Grytidlig i dag har det imdilertid blitt registrert bevegelse på skipet via AIS. Bevegelsene viser imidlertid at skipet bare har driftet fram og tilbake nord for øya Gotska Sandön.

Ifølge Expressen har imidlertid skipet nå oljefartøyet satt kursen mot Stockholm, dette er opplysninger Dagbladet ikke kan verifisere på bakgrunn av siste sporingsdata. Siste registrering av NS «Concord» var rundt 06.30 i dag, og skipet som kalles moderskipet og hvis eier har sterke koblinger til president Vladimir Putin, kan ha kommet lang vei på de rundt tre og en halv timene.

Den pensjonerte forsvarskommandøren Göran Frisk tror undervannsfartøyet har kontakt med NS «Concord» og at det skal møte skipet.

- De kommer absolutt til å møte hverandre og det er svært sannsynlig at de kommuniserer, sier Frisk til Expressen.

SISTE BEVEGELSER: Rundt 06.30  i dag tidlig gjorde «NS Concord» disse manøvrene rundt ti landmil fra Stockholmskysten, hvor skipet har ligget siden onsdag. Skjermdump: Marinetraffic
SISTE BEVEGELSER: Rundt 06.30 i dag tidlig gjorde «NS Concord» disse manøvrene rundt ti landmil fra Stockholmskysten, hvor skipet har ligget siden onsdag. Skjermdump: Marinetraffic Vis mer

Frisk mener også at en svensk undervannsfarkost følger NS «Concord» for å registrere om skipet nærmer seg den antatte russiske undervannsfarkosten.

Ingen spor Dagbladet har samtidig fulgt det russiske forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev», som er spesialbygget for undervannssøk og kartlegging av havbunnen. Det er spesielt rustet for dypvannsoppdrag i arktiske strøk, og utfører regelmessig oppdrag for ulike myndigheter.

Det er for tidlig å si om skipet har, eller vil få noen tilknytning til dramaet i farvannet utenfor Stockholm å gjøre. Seineste registrering av skipet var i går ettermiddag rundt klokka 17.00, da det lå helt vest i Finskebukta, på grensa til Det baltiske hav. Siden har skipets bevegelser, med opprinnelig destinasjon Las Palmas, ikke blitt registrert.

JAKT: Svenske stridsbåter har oppdraget med å forsøke å spore opp det fremmede undervannsfartøyet. Foto: Expressen
JAKT: Svenske stridsbåter har oppdraget med å forsøke å spore opp det fremmede undervannsfartøyet. Foto: Expressen Vis mer