Nye bevegelser skremmer

Island forbereder seg på vulkanutbrudd som kan vare i århundrer.

FRYKTER UTBRUDD: Forskere mistenker at et vulkansystem med utbrudd hvert 1000 år kan ha våknet på Island. Et utbrudd kan blant annet ramme det populære turistmålet Den Blå Lagune. Foto: NTB Scanpix
FRYKTER UTBRUDD: Forskere mistenker at et vulkansystem med utbrudd hvert 1000 år kan ha våknet på Island. Et utbrudd kan blant annet ramme det populære turistmålet Den Blå Lagune. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden slutten av januar har vulkanforskerne merket seg en uvanlig aktivitet på den islandske halvøya Reykjanes.

De siste månedene har området hatt mer enn 8000 jordskjelv, mens jordskorpa har hevet seg ti centimeter.

Nå advarer forskerne at området kan få vulkanutbrudd som vil vedvare i århundrer, skriver The Guardian.

Hvert tusende år

Sørvest for hovedstaden Reykjavík, omkring 15 km fra landets hovedflyplass Keflavik, og nær den populære turistattraksjonen Den Blå Lagune, finner man det 45 km lange og 5 -15 km brede vulkanske systemet Reykjanes.

Området har i dag ikke vært aktivt på over 800 år, sist i år 1240, men den gang hadde utbruddene vart så lenge som 300 år.

Geologiske undersøkelser viser at dette systemet blir foret av fem mindre vulkanske systemer, som på koordinert vis ser ut til å våkne til liv hvert tusende år, skriver avisa.

Nå tyder aktiviteten under jordskorpa på at det kan komme et utbrudd igjen.

- Det ser ut som om dette området som har vært relativt passivt gjennom mange århundrer, er i ferd med å våkne opp igjen, sier vulkanforsker ved Lancaster University, Dave McGarvie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer