Nye «bevis» mot Saddam

Den britiske regjering offentliggjorde i går ettermiddag detaljerte beskrivelser av hvordan president Saddam Hussein gjemmer unna dokumenter og andre beviser for FNs våpeninspektører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det hevdes at 20000 irakere er involvert i dekkoperasjonene. Beskrivelsene viser - hvis de er riktige - at Irak ikke samarbeider med våpeninspektørene. Men de representerer likevel ikke noe ugjendrivelig bevis for at Saddam har masseødeleggelsesvåpen.

Statsminister Tony Blair hevdet i Underhuset i går ettermiddag at de nå har «uomtvistelig bevis» for at Saddam bryter FN-resolusjon 1441, som pålegger ham å samarbeide med våpeninspektørene.

Møter Chirac

Han gjentok samtidig at Saddam umiddelbart må endre taktikk og oppgi sine masseødeleggelsesvåpen - i motsatt fall er USA og Storbritannia klare til å bruke makt.

- Dersom vi viser svakhet nå, vil ingen tro på oss dersom vi forsøker å vise styrke i framtida, sa Blair.

I dag møter han Frankrikes president, Jacques Chirac, i sin hektiske diplomatiske jakt etter støtte til en ny FN-resolusjon som vil godkjenne bruk av makt mot Irak.

Den britiske regjeringen mener de har beviser for at Irak stadig flytter avslørende dokumenter mellom moskeer og private hjem, og at irakiske vitenskapsmenn som har deltatt i utviklingen av masseødeleggelsesvåpen trues med øyeblikkelig henrettelse dersom de røper noe til våpeninspektørene.

Det hevdes også at man har bevis for at FNs våpeninspektører blir avlyttet og videoovervåket 24 timer i døgnet, og at de hindres av arrangerte trafikkulykker dersom de nærmer seg gjemmestedene.

Troverdig?

Blairs nye dokumentasjon gjorde imidlertid ikke særlig inntrykk på de av hans egne partifeller som er skeptiske til en krig. Og de liberales leder, Charles Kennedy, etterlyste på nytt en «troverdig begrunnelse for en krig».

- Begrunnelsen må være basert på troverdig bevis og det har vi hittil ikke fått, sa Kennedy.

George W. Bush og Tony Blairs håp er at utenriksminister Colin Powell i morgen vil kunne overbevise skeptikerne i FN. Da skal Powell ifølge «forhåndsreklamen» legge fram bevis for at det er klare forbindelser mellom Saddams regime og al-Qaida, og at Irak har masseødeleggelsesvåpen.

SADDAM OG HANS MENN: Saddam Hussein sammen med sine offiserer på et bilde som ble frigitt i går. Den britiske regjeringen hevdet i går at man har bevis for at FNs våpeninspektører blir avlyttet og videoovervåket 24 timer i døgnet, og at de hindres av arrangerte trafikkulykker dersom de nærmer seg gjemmestedene.