Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye bidragsregler kan bli utsatt

Protestene mot de nye barnebidragsreglene er så massive at ordningen kan bli endret eller utsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protestene mot den nye bidragsordningen har nådd politikerne på Stortinget. Nå er de villige til å se på saken på nytt. Tirsdag møttes familie-, kultur- og administrasjonskomiteen og statsråd Laila Dåvøy. De skal også møtes igjen onsdag 14. mai, sammen med ledelsen i Rikstrygdeverket.

- Jeg gjør det Stortinget har bedt meg om. De nye bidragsreglene har hele tida hatt bred politisk støtte. Men vi er allerede i gang med å evaluere ordningen. Hvis det er utilsiktede virkninger, må vi justere, sier Dåvøy.

Bidragsreglene

De nye reglene skal innføres 1. oktober. Alle forskuddssaker må behandles på nytt. Dessuten må de som søker om å få endret bidraget, få saken behandlet før reglene trer i kraft. Dette koster 700 kroner for hver av partene.230000 bidragspliktige og bidragsmottakere fikk i mars brev fra trygdeetaten med en rekke skjemaer som skulle fylles ut og returneres. De som ikke svarte, vil beholde det gamle bidragsbeløpet. I praksis betyr det økt betaling for bidragspliktige etter 1. oktober, fordi skattefradraget faller bort. Dessuten blir utbetalingen stanset til mottakere av bidragsforskudd som ikke svarer.

Vurderes på nytt

Komitémedlem Eirin Faldet (Ap) mener det ikke er noe politisk nederlag om den nye bidragsordningen blir utsatt.

- Hvis det viser seg at ordningen slår fullstendig feil ut, bør den utsettes. Det må være tverrpolitisk enighet om at vi ser på dette på nytt, av hensyn til barna. Kanskje må vi vurdere overgangsordninger, sier Faldet til Dagbladet.

Hun understreker at hensikten med nyordningen har vært å la begge foreldrenes økonomi telle når bidraget beregnes.

- Dette står vi på. Men det viser seg at noen kommer ekstremt dårlig ut. Her må det legges inn en buffer, slik at barna ikke blir skadelidende, sier Faldet.

Komplisert

Hun og de andre medlemmene i komiteen har fått mange henvendelser fra fortvilte foreldre som ikke forstår den nye ordningen og mener den vil ramme dem hardt økonomisk.

- Noe av det verste er at det har gått ut et brev som er så komplisert at du må være jurist for å forstå det. Folk har krav på forutsigbarhet, slik at de kan planlegge hverdagen. De må vite hva de har igjen i pungen, sier Eirin Faldet.

Barne- og familieministeren har også mottatt mange henvendelser, både fra fortvilte og fornøyde foreldre.

- Ordningen er ikke iverksatt, og vi har foreløpig ikke oversikt over alle konsekvensene. Derfor er det positivt at vi kan sette oss ned og gå gjennom saken, sier Laila Dåvøy.

BER OM HJELP: - Det er ikke noe politisk nederlag om bidragsordningen utsettes, sier stortingsrepresentant Eirin Faldet (Ap). En rekke fortvilte mennesker har henvendt seg til henne via e-post og telefon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media