Nye bilder av den dramatiske kollisjonen

Nordmannen (40) som i går braste inn i en polsk folkemengde er foreløpig anholdt av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRAKOW (Dagbladet): Fem mennesker ble til dels alvorlig skadd av den løpske Koenigseggen. Blant dem er en 25 år gammel kvinne som fikk alvorlige skader på ryggraden og indre organer - og legene kan først i dag avgjøre om hun skal opereres.  En 20 år gammel kvinne pådro seg åpent lårbeinsbrudd under ulykken. 

Et søskenpar på henholdsvis seks og sju år fikk begge kompliserte beinbrudd og ble operert i løpet av natta til i dag. En lege sier til avisa Gazetta Wyborcza at alle fire pasienter befinner seg i stabil tilstand, og at det samme gjelder for en femte kvinne, som fikk mindre skader i beina.  Totalt måtte 19 etterpå behandles av lege.

Fartsgrensene ikke opphevet På en pressekonferanse hos statsadvokaten i Poznan ved middagstider i dag ble det opplyst at fartsbestemmelsene på stedet faktisk ikke var opphevet på stedet hvor ulykken skjedde.  Arrangørene var på forhånd gjort uttrykkelig oppmerksom på at deltakerne måtte holde seg innenfor lovens rammer. 

- Vi undersøker nå om nordmannens bil kjørte hurtigere enn de tillatte 70 kilometer i timen, uttalte pressetalsmannen.

Videoen øverst viser det dramatiske sammenstøtet med bilen fra en ny vinkel.

Erfaren sjåfør Gran Turismo Polonia arrangeres for niende år på rad.  Av 175 rådyre og hurtige biler som deltar, er det hele 50 ferrarier.  Den stor sett eneste kvalifikasjonen som kreves, er at deltakerne har kostbart kjøretøy og råd til å betale startavgiften.  Arrangørene av løpet understreker imidlertid overfor polsk presse i dag at den norske 40-åringen skal ha årelang erfaring med biler av denne typen.

Hadde trøbbel Filmopptak, som det ble gjort flere av fra ulike vinkler, viser imidlertid at 40-åringen hadde trøbbel allerede før han kom skikkelig i gang. Vogna fikk en alvorlig sleng helt i starten.  Da sjåføren hadde tatt seg inn, mistet han på nytt kontrollen og braste inn i mengden av tilskuere som sto langs strekningen.

Ikke siktet Flere polske aviser refererer i dag ledende politifolk fra Poznan som mener at nordmannen må regne med en knallhard tiltale på grunn av at antallet ofre var høyt og fordi føreren måtte ha utvist ekstra påpasselighet i omgang med et så sterkt kjøretøy.  Talsmann Marcin Matecki hos statsadvokaten i Poznan opplyser til imidlertid til Dagbladet nå i formiddag at den norske sjåføren ikke en gang er siktet i saken. Politiet må i løpet av dagen avhøre alle vitner. Når denne prosessen er avsluttet, så er det opp til statsadvokaturet å avgjøre om mannen skal siktes og seinere tiltales i saken, sier Matecki.

Anholdt Den norske sjåføren ble umiddelbart anholdt av politiet. Han har tilbrakt natta i arresten.  Politiet har i henhold til polsk lov rett til å holde tilbake en mistenkt i en sak i inntil 48 timer.  Hvis det blir avgjort at han skal siktes for forhold som er så alvorlige at vi mener han skal varetektsfengsles, må mannen framstilles en dommer i løpet av ettermiddagen i morgen, forklarer Marcin Matecki til Dagbladet.

Komplisert juss Rent formelt kan 40-åringen ikke siktes for brudd på veitrafikkloven, fordi ulykka fant sted på et avsperret område.  Polske jurister tror derfor ikke at det blir enkelt å få ham dømt for en ulykke som skjedde på et arrangement hvor nettopp politiet på forhånd hadde godkjent sikkerhetsopplegget - og hvor arrangørene hadde fulgt opp alle pålegg og krav til sikkerhet.

Privat erstatningssak? Langt mer dramatisk kan det bli for den uheldige sjåføren hvis ofrene går til privat erstatningssak.  I følge talsmann Lukasz Klimowicz ved politiet i Poznan viser opptakene fra hendelsen at «det ikke er noen tvil om at føreren av kjøretøyet ikke hadde kontroll»
I løpet av formiddagen skal nordmannen ha hatt besøk i fengslet av en norskoversetter.  Han kommer i løpet av dagen til å få utnevnt en polsk forsvarsadvokat.