I UTLANDET: Mohyeldeen har dratt til Syria, angivelig for å slutte seg til opprørerne. Foto: PRIVAT
I UTLANDET: Mohyeldeen har dratt til Syria, angivelig for å slutte seg til opprørerne. Foto: PRIVATVis mer

Nye bilder av Mohyeldeen Mohammad

Den norske islamisten poserer med våpen i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Profetens Ummah-medlem Mohyeldeen Mohammad la torsdag ut nye bilder av seg selv på sosiale medier. Det skjedde kort tid før Politiets sikkerhetstjeneste holdt sin pressekonferanse om hvordan ekstreme islamister skal bekjempes.

Bare noen timer før pressekonferansen i Oslo la den norske islamisten Mohyeldeen Mohammad ut to bilder på sosiale medier, skriver den svenske journalisten Per Gudmundson på bloggen sin.

Gudmundson, som jobber i Svenska Dagbladet, publiserte bildene natt til fredag. Han har også tidligere publisert bilder av Mohammad. Tidligere denne uken la han ut nye bilder av Arfan Bhatti.

På et av de to nye bildene poserer Profetens Ummah-medlemmet Mohyeldeen Mohammad sammen med flere våpen og en maskert mann, sittende mellom noen trær et sted i Syria. På det andre bildet er Mohammad sammen med svenske Ahmad bin Sultan i forbindelse med utdeling av penger innsamlet i Skandinavia til syriske flyktninger i Jordan.

Mohammad har også lagt ut en tekst på arabisk, som et budskap til norske myndigheter. Mohammad gir uttrykk for at bildenes budskap er det eneste språk Norge forstår.

Avradikalisering Gudmundson slår fast det mange tidligere har hevdet, nemlig at Mohyeldeen Mohammad nå befinner seg i Syria. Det andre profilerte Profetens Ummah-medlemmet, Arfan Bhatti, er trolig i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan. På sosiale medier har de to sendt hilsener til hverandre og sagt at de håper at de møtes i paradis.

Politiets sikkerhetstjenestes pressekonferanse torsdag ble ledet av PST-sjef Benedicte Bjørnland og Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold.

- Det aller viktigste er å hindre tilvekst til et uheldig miljø. Skal vi lykkes, er vi helt avhengige av et godt samarbeid mellom det lokale politiet, skole, barnevern, Nav, foreldre og moderate trossamfunn, sa Bjørnland.

Sjøvold la til at politiet allerede har ressursene som trengs for å ta opp kampen mot ekstremister, og for å avradikalisere dem som allerede har kommet inn i miljøene.

Voksende miljø PST har en rekke ganger blitt spurt om hvor mange ekstremister de tror det kan være i Norge.

- Vi har en formening om et antall, men jeg vil ikke tallfeste det, for det kan være mørketall. Vi snakker ikke om et voldsomt antall personer, men et relativt lite, voksende miljø, sa Bjørnland til NTB torsdag.

Bjørnland og Sjøvold ser det problematiske i å gå ut offentlig og gi stor oppmerksomhet til miljøene. Nettopp dette poenget viser også Gudmundson til. Han spør seg om politiets tiltak til og med kan ha en uheldig effekt.

Lykkes neppe - Hvis man ser på hvordan flere væpnede medlemmer i Profetens Ummah uttaler seg i sosiale medier, har det norske politiets handlingsplan små utsikter til å lykkes med å snu utviklingen, skriver Gudmundson.

Han spør seg om hvorfor Norge har islamske grupperinger, mens Sverige tilsynelatende ikke har det.

- En teori som jeg har hørt er at norske moskeer har vært harde og kastet ut radikale unge menn, mens svenske moskeer har vært mer inkluderende, eller muligens naive. De utkastede har siden blitt henvist til å organisere seg selv, med det resultat at det skal ha oppstått et ekstremt radikalt miljø, skriver han.

Gudmundson tror også at det kan skyldes tilfeldigheter, eller mangel på karismatiske personer i Sverige.

(NTB)