Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye bilder av «NS Concord: Begge de mystiske skipene nærmer seg Stockholm

- Det er ingen aktivitet om bord eller noe som beveger seg i det hele tatt.

STØ KURS: Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» til venstre og «NS Concord» til høyre. Begge skipene har stø kurs mot Stockholm i skrivende stund, og Expressen fikk nettopp disse bildene av «NS Concord». Foto: Sound Ocean Systems og Expressen
STØ KURS: Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» til venstre og «NS Concord» til høyre. Begge skipene har stø kurs mot Stockholm i skrivende stund, og Expressen fikk nettopp disse bildene av «NS Concord». Foto: Sound Ocean Systems og Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Expressen publiserte like før klokka 17.00 i dag nye bilder av den russisk-eide oljetankeren «NS Concord». Bildene viser den Liberia-registrerte giganten på 109 000 dødvekttonn omkring ti landmil fra svenskekysten omtrent på samme breddegrad som Stockolms sørlige skjærgård.

Det var ifølge egne transponderopplysninger på vei til Nordsjøen da det plutselig stoppet opp utenfor Stockholms skjærgård allerede onsdag kveld.

Svenskene ser altså to russisk-eide skip som har kurs mot Stockholm samtidig som det drives en intens jakt etter det svenskene tror er en russisk ubåt som ligger utenfor Stockholms skjærgård.

Bevegelse Det var først i går kveld skipet begynte å bevege på seg, da Svenske Dagbladet sprakk nyheten om at signaletterretningen til det svenske Forsvaret skal ha fanget opp kryptert sambandstrafikk mellom en radiosender i Kanholmsfjärden og en radiosender i russiske Kaliningrad, der østersjøflåten har sin base. Da fikk tankskipet plutselig fart på seg.

Skipet ligger nå like nord for øya Gotska Sandön, ifølge Expressen. Fartøyets eget automatiske identifikasjonssystem (AIS) har ikke sendt ut signaler siden like etter klokka 15.00 i ettermiddag. AIS responderer først når sambandet på skipet brukes, og det er ukjent om skipet har beveget på seg ikke, selv om det har sirkulert rundt i området i hele dag.

Expressen fotograf Stefan Söderström har tatt bilder av skipet og sier til avisa.

- Den ligger der ute uten vakthold. Det er ingen aktivitet om bord eller noe som beveger seg i det hele tatt, sier han.

AIS er en radiotransponder alle store skip er utstyrt med, som blant annet sender ut posisjon, kurs, fart og liknende.

«Professor Logachev» på stø kurs Dagbladet har samtidig fulgt det russiske forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev», er spesialbygget for undervannssøk og kartlegging av havbunnen. Det er spesielt rustet for dypvannsoppdrag i arktiske strøk, og utfører regelmessig oppdrag for ulike myndigheter.

Det er for tidlig å si om skipet har, eller vil få noen tilknytning til dramaet i farvannet utenfor Stockholm å gjøre, men etter at det la ut i toppfart på 14 knop fra St.Petersburg i går kveld, har det holdt stø kurs gjennom finskebukta og mot Stockholm.

Siste ping mottatt fra identifikasjonssystemet skjedde rundt 16.45 i ettermiddag, og skipet holdt da en fart på ti knop, som er fartøyets marsjfart.

Russland avviser i formiddag alle påstander om at det skal være en skadet russisk ubåt i svensk farvann.

- Det har ikke vært noen avvikende hendelser eller nødssituasjoner, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling