DETALJER: LiDAR-teknologien tegner detaljerte bilder av den mer enn tusen år gamle maya-sivilisasjonen. Foto: American Association for the Advancement of Science
DETALJER: LiDAR-teknologien tegner detaljerte bilder av den mer enn tusen år gamle maya-sivilisasjonen. Foto: American Association for the Advancement of ScienceVis mer

Nye bilder avslører hva som skjuler seg i jungelens dyp: - Jeg fikk hakeslepp

Den nye laserteknologien hjelper forskerne med å forstå den mer enn tusen år gamle sivilisasjonen.

I en årrekke har forskere studert den nærmest ugjennomtrengelige vegetasjonen i Guatemala for å løse gåtene knyttet til den sagnomsuste maya-sivilisasjonen.

Nå avslører ny laserteknologi det faktiske omfanget av den eldgamle sivilisasjonen som ligger skjult i jungelens dyp.

Allerede i februar fikk verden en smakebit på det forskerne avdekket, og i forrige uke kunne man i vitenskapstidsskriftet Science lese i detalj hvordan artikkelforfatterne har brukt en såkalt «LiDAR» til å kartlegge de store områdene.

Funnene har forbløffet forskerne.

- Fikk hakeslepp

Francisco Estrada-Belli, en arkeolog fra Tulane-universitetet i New Orleans, forteller til New York Times at den største overraskelsen for ham var de enorme våtmarksområdene og det intrikate nettverket av vannkanaler.

- Jeg fikk hakeslepp flere ganger da jeg så på bildene. Flere hundre kvadratkilometer vi trodde var udyrkbar sump viser seg å være blant de mest fruktbare og produktive jordbruksområdene, sier han.

I tillegg til den dyrkbare marka kan man på bildene se konturene av gjemte pyramider, massive festninger, gårder og et omfattende veinett. I alt kan man se mer enn 61 000 konstruksjoner som alle i større eller mindre grad har tapt kampen mot tiden og naturen.

Marcello Canuto, som arbeider ved samme universitet som Estrada-Belli, forteller hvordan det var å reise tilbake til det samme området til fots etter å ha sett på bildene.

- Bare ved å se på bildene skjønner man hvor effektivt LiDAR-systemet er, men å ta med teknologien ut i felten var virkelig utrolig, forteller han.

- «Game of Thrones»-aktig

Måten LiDAR-teknologien brukes på, er at man sender ut lasterstråler fra et fly som passerer omlag 600 meter over jungelens tette vegetasjon.

Man ser så på hvor lang tid det tar før disse strålene kastes tilbake til flyets måleinstrumenter, og slik kan man over tid tegne et detaljert bilde av de topografiske variasjonene i terrenget.

På slike bilder stikker menneskeskapte konstruksjoner seg tydelig ut blant de mer naturlige formasjonene.

Thomas Garrison fra Brown-universitetet i Rhode Island er blant ekspertene på teknologien, og er også på Science-artikkelens forfatterliste.

- Fra vi så det første glimtet av resultatene, så visste vi at dette ville være noe stort. Og for å være helt ærlig, så snur dette opp ned på alt. Det endrer hele fagfeltet vårt, sa han i februar til CNN.

Han har også latt seg fascinere av den detaljerte skriftlige historien til Maya-riket som var på høyden for omlag 1200 år siden.

- Her ser man på en rekke kongedømmer som alle var involvert i en «Game of Thrones»-aktig politisk historie der de gifter seg med hverandre, slåss med hverandre, kriger med hverandre og forråder hverandre. LiDAR-teknologien viser oss scenen hvor dette dramaet utspilte seg, forteller han til New York Times.