Nye bilder fra Guantanamo

Viser forholdene de innsatte lever under.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er offentliggjort nye bilder fra basen på Guantanamo. Bildene ble tatt i helga og viser celler og områder der fangene oppholder seg mens de holdes innestengt.

Ordentlige bygninger

Bildene er tatt av militæret.  Nå er det satt opp bygninger, og fangene avhøres i ordentlige forhørsrom. Rundt 540 fanger holdes i leiren. Ingen av dem er dømt.

De aller første bildene av X-Ray-leiren ble tatt kort tid etter at mange afghanske fanger ble fraktet fra Asia med fly og internert. Da var cellene nærmest under åpen himmel med gitter på alle kanter.

Bryter internasjonal lov

Interneringen av fanger som ikke er blitt stilt for retten, ikke har forsvarsadvokat og ikke har noen rettslig utsikt til å bli løslatt, har fått mange land til å protestere mot amerikanernes behandling av krigsfanger. Amnesty har engasjert seg og kalte i mai leiren for vår tids Gulag, med henvisning til Stalins konsentrasjonsleirer i det gamle Sovjet.

Også innad i USA har det vært sterke protester mot Guantanamo. Blant annet har fredsprisvinner Jimmy Carter gått hardt ut mot president Bush og krevd leiren nedlagt.

Bush har likevel holdt fast ved at det er riktig å holde fangene i leiren, selv om det ikke er bevist at noen av fangene er terrorister.

LENKES FAST: Fotjern festet i gulvet på et av forhørsrommene i leiren. Foto: SCANPIX
LENKES FAST: Fotjern festet i gulvet på et av forhørsrommene i leiren. Foto: SCANPIX Vis mer

- Når Amnesty International antyder at USA på et eller annet vis bryter menneskerettighetene, tar jeg dem ærlig talt ikke alvorlig, sa visepresident Dick Cheney i et intervju med talkshow-verten Larry King.

- Redder liv

Da Donald Rumsfeld var i Norge for noen uker siden, forsvarte han Guantanamo-leiren med at det har reddet liv at fangene sitter innesperret der.

- Det man har fått av opplysninger fra fangene der, har spart liv i USA og andre land.

I begynnelsen av juni ble Bush\' pressetalsmann Scott McClellan spurt om de vurderer å legge ned leiren. McClellan avviste ikke å legge ned leiren, men svarte at amerikanske myndigheter ser på alle muligheter.

Det har vært mye støy rundt Guantanamo-basen de siste mådenene. For en stund siden skrev bladet Newsweek at Koranen flere ganger har blitt puttet i toalettet for å plage de innsatte, som er muslimer. Newsweek måtte senere trekke artikkelen fordi de ikke hadde gode nok kilder på saken, men en amerikansk militærrapport viste senere at det har vært flere tilfeller at av hån mot Koranen. En soldat har blant annet tisset på Koranen. Flere fanger har også selv gått løs på den hellige boka.

TOALETT:</B> En håndvask og et toalett på cella.
FORHØRSROM:</B> Rommet er formet som en V. Hit blir fangene hentet og avhørt.
STANDARD: Slik ser en vanlig standard fengselscelle ut på Guantanamo. På køya ligger klærne som deles ut til alle fanger.
BØNN:</B> På gulvet er det malt en pil som viser hvilken retning Mekka ligger.
KORAN: En Koran hengt opp på veggen.