Nye bilder kan løse Trude-saken

I morgen offentliggjør Kripos fire bilder som viser en eller flere personer som er likt kledd som drapsmannen til Trude Espås. Bildene er tatt av turister som var i Geiranger samme dag som ungjenta ble drept og dagen etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 17.10 den 8. august 1996, da Trude Espås (20) ble drept, forlot en tysktalende mann svaberget utenfor Geiranger og gikk langs riksveien inn mot sentrum. Mannen var iført en hvit og blåstripete T-skjorte og en lys shorts. Dette er gjerningsmannen, mener politiet.

Amatørfoto

Etterforskerne har derfor finkjemmet amatørfoto som ble tatt av turister i Geiranger i tida like før og like etter drapet. De har sett etter bilder av personer med slike klær. På fire bilder gjorde politiet interessante funn.

På grunn av at det ikke har vært mulig å identifisere personene på annen måte, går politiet nå ut med bildene.
- Så lenge vi ikke har identifisert personen på svaberget, er disse bildene viktige for oss. Men de som er avbildet er bare vitner for politiet. Men det er helt sentralt for oss å finne ut hvem de er, siden vi tidligere har etterlyst en person som er likt kledd, sier etterforskingsleder Asbjørn Hansen i KRIPOS til Dagbladet.

Tatt like etterpå

Det ene bildet er tatt i Geiranger sentrum 8. august klokken 18.40, altså bare halvannen time etter at 20-åringen ble drept. Et annet bilde er tatt tidligere på dagen om bord på ferja. Politiet vil også gå ut med to bilder som er tatt på formiddagen dagen etter, det ene i Geiranger sentrum og det andre om bord i en turistbåt.

Det er uvisst om det er den samme eller flere forskjellige personer som er avbildet på de fire bildene.

Ifølge etterforskningsleder Asbjørn Hansen i Kripos er det mye som tyder på at det kan være samme person som er avbildet på i alle fall to av bildene.
- Det er vanskelig å si sikkert. Bare det ene bildet er av relativt god kvalitet. Men på alle bildene ser vi tydelig en T-skjorte med hvite og blå horisontale striper, sier Asbjørn Hansen.

Tegning av mannen

Det er en kvinnelig hotellansatt i Geiranger som tidligere har hjulpet politiets tegner Harald Nygård med å gjenskape ansiktet til den antatte drapsmannen.

Tegningen av drapsmannen er blitt gjengitt i aviser og på TV i en rekke land, og har gitt politiet mange interessante tips.

Tysktalende

Trude Espås' sannsynlige drapsmann er mellom 30 og 40 år og snakket tysk. Han er om lag 1,85 meter høy og hadde mørkbrunt, glatt, kortklipt, men tett hår med sideskill mot høyre. Han hadde gråblå øyne, nordeuropeisk utseende og alminnelig kroppsbygning, og virket velstelt. Mannen var iført hvit eller lys shorts og bar en T-trøye med hvit bunn og horisontale blå striper. T-trøya hadde hvit krage med knapper øverst i halsen.