- Nye bilder leder til Norge

Russisk presse trykker bilder av en amerikansk ubåt som angivelig blir reparert ved Haakonsvern etter å ha kollidert med «Kursk». Forsvaret sier at den amerikanske ubåten «Memphis» lå ved marinebasen, men at den ikke ble reparert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske avisa the Version har trykket satellittbilder som skal være av ubåten «Memphis», mens den angivelig ligger til kai ved Haakonsvern. Ifølge avisa var ubåten hardt skadd, og ble reparert ved marinebasen i Bergen.

Visestatsminister Ilya Klebanov sier at de nye undervannsbildene av «Memphis» viser bulker og riper på ubåten, og mener bildene støtter kollisjonsteorien.

Russiske myndigheter sier de er 80 prosent sikre på at «Kursk» kolliderte med en utenlandsk ubåt, før den sank.

Uproblematisk

- Memphis var ved Haakonsvern, men ikke for å repareres. Den var inne til bunkring og etterforsyning. Ankomsten var meldt tre måneder i forveien. Dette er en gammel, uproblematisk sak, sier assisterende pressetalsmann Tom Hjertholm ved Forsvarets overkommando til Dagbladet.no

- Det skjer stadig at utenlandske ubåter får etterforsyninger i Norge. Det er en del av NATO-samarbeidet, sier han.

116 døde

I dag ba russiske militære leder NATO-landene om å bevise at ingen av deres ubåter kolliderte med «Kursk», skriver NTB.

- For å fjerne tvilen har vi bedt om at NATO-landene viser oss noen av deres våpen, selv om de sier at ingen av deres ubåter var involvert, sa leder av de væpnede styrker, Anatolij Kvasjnin, etter å ha møtt NATO-militære i hovedkvarteret i Brussel.

Både USA og Storbritannia har benektet at noen av deres ubåter kolliderte med «Kursk».

Meldingen om at den atomdrevne russiske ubåten «Kursk» hadde sunket til bunnen av Barentshavet, kom mandag 14. august. 116 besetningsmedlemmer var fanget i dypet, og en storstilt redningsaksjon ble satt i gang. Så langt er tolv lik hentet opp fra ubåten.

SER MOT NORGE: Visestatsminister Ilya Klebanov mener de nye bildene støtter kollisjonsteorien.