Fregattulykken

Nye bilder: Se «Helge Ingstad» på nært hold

Mandag ettermiddag fikk pressen se det havarerte fartøyet på nært hold.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var torsdag klokka 04.03 at fregatten KNM «Helge Ingstad» og oljetankeren «Sola TS» kolliderte. Fregatten, som hadde 134 personer om bord, ligger nå på grunn i Hjeltefjord. Med en forbudssone på 500 meter på land og 1000 meter på sjøen, er det få sivile som har vært i umiddelbar nærhet av fartøyet.

Men mandag ettermiddag slapp forsvaret pressen nærmere innpå den havarerte fregatten.

Forsvaret transporterte pressen ut til skipet klokka 12.45 mandag ettermiddag, og i 13-tiden holdt Sjøforsvaret en pressekonferanse like ved «Helge Ingstad».

Stabilt og sikret

- «Helge Ingstad» ligger stabilt og er sikret med ni vaiere. Vi jobber med å sette på den tiende, sier Yngve Skoglund, flaggkommandør, til pressen. Han understreker at skipet har ligget stabilt siden klokka 18 torsdag.

- Det er fremdeles våpen om bord i fregatten, forteller Håvard Mathisen, koordinator i Forsvarsmateriell.

Mye av fartøyet ligger under vann, og forsvaret har ingen formening om hvordan skadebildet ser ut inne i fartøyet.

På spørsmål om forsvaret har hatt dykkere nede for å vurdere flengen, forteller Mathisen at de har gjennomført en rekke operasjoner med miniubåt.

- Både for å kartlegge bunnforholdene der «Helge Ingstad» ligger og rundt. Vi har sett bilder av skadene, sier Mathisen.

Nå holder de på med en dykkeroperasjon for å sikre to festepunkter på baugen på fartøyet, noe som blir beskrevet som en tidkrevende operasjon.

Ble advart

KNM «Helge Ingstad» var på vei tilbake til Haakonsvern etter å ha deltatt i NATO-øvelsen Trident Juncture. Tankskipet Sola hadde nettopp hentet oljelast på Stureterminalen i Øygarden kommune og var på vei ut. Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent.

I samtaleloggen som VG har fått tilgang til, viser kommunikasjonen mellom tankskipet, sjøtrafikksentralen Fedje VTS og KNM «Helge Ingstad» at det i minuttene før sammenstøtet ble gitt tydelige beskjeder til krigsskipet om å endre kurs og svinge unna før sammenstøtet.

Tankskipet fikk ikke kritiske skader i sammenstøtet og fikk lørdag morgen forlate området hvor kollisjonen fant sted og sette kursen for Storbritannia. Fregatten er sikret til land like ved Equinors oljeterminal på Sture. Med i alt ti vaiere skal havaristen ligge sikkert nok til at våpen og annet utstyr skal kunne hentes ut.

Forsvaret uttalte søndag at det vil ta tid før krigsskipet kan berges og fraktes til Haakonsvern for reparasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer