UT: Eivind Reiten ser mot nye horisonter, og får med seg gullkantet bagasje når han nå forlater Hydro-skuta. 
Konsernsjef i Hydro ASA,Eivind Reiten, fotografert på en pressekonferanse i Oslo mandag morgen etter at det ble kjent at han vil gå av. Foto: Heiko Junge  / SCANPIX
UT: Eivind Reiten ser mot nye horisonter, og får med seg gullkantet bagasje når han nå forlater Hydro-skuta. Konsernsjef i Hydro ASA,Eivind Reiten, fotografert på en pressekonferanse i Oslo mandag morgen etter at det ble kjent at han vil gå av. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

- Nye blikk, nye øyne, ny energi inn

Sier Hydro-Reiten og tar med seg over 17 millioner og gullpensjon ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Eivind Reiten (55) går av som konsernsjef i Hydro.

- Jeg har sett på, helt siden jeg tok over denne jobben, at sju-åtte år var en riktig tidsperspektiv. Jeg ville runde åtteårsdagen, og det var bakgrunnen for at jeg meddelte styret at jeg vurderte å trekke meg tilbake, sier Reiten på en pressekonferanse i formiddag.

Han forteller at han ga styret i Hydro melding allerede sent i høst at de burde begynne å se seg om etter hans etterfølger.

- Det trengs nye blikk, nye øyne, ny energi inn - på et tidspunkt er det riktig. For Hydro generelt har det vært en viktig del av vår politikk og kultur og bringe frem nye ledere internt. Det var viktig for meg å kunne presentere for styret gode kandidater når jeg fant tiden riktig for å gå av, sier Reiten.

Over 20 år i Hydro
I går skrev 51 år gamle Svein Richard Brandtzæg under kontrakten som ny konsernsjef. Han er den nye energien som skal styre Hydro videre.

- Han er den personen som jeg mente var best egnet av mange dyktige til å ta over, sier Reiten.

Reiten har jobbet i Hydro siden 1986 og overtok som toppsjef i 2001. Reiten har i løpet av sine nesten 23 år i Hydro hatt en rekke lederstillinger innen aluminium, magnesium, landbruk, olje og energi.

Han har ledet Hydro gjennom den mest omfattende restruktureringen i selskapets 103-årige historie, fra et industrikonglomerat til dagens aluminium- og energiselskap.

Gullkantet sluttpakke
I Reitens avtale med Hydro, som ble inngått i 2001 og reforhandlet i 2004, inngår tre års etterlønn.

Dette utgjør minst 17,5 millioner kroner, utfra årslønnen han fikk i 2007.

Videre har han som toppleder opptjent full pensjon ved fylte 5 år. Reiten fylte 55 år i mars i fjor.

Pensjonen er på 65 prosent av grunnlønna og utbetales fra fylte 60 år. I 2007 hadde Reiten en grunnlønn på 5,6 millioner kroner, noe som gir ham over 3,6 millioner kroner i årlig pensjon. Trolig er summen høyere, i og med at pensjonen vil regnes ut av Reitens nåværende årslønn.

Fikk oppsjoner verdt 28 mill.
- Klart at det å sitte på toppen i et så stort konsern krever mye av familien. Derfor har vi i familien hatt en felles forståelse for hvor lenge Hydro skal få førsteprioritet i ett og alt. Og den fristen var vi vel nære ved da jeg gikk til styret og sa jeg vurderte å gå av, sier Reiten, som avviser at hans avgang har noe med alle de vanskelige sakene han og Hydro har måttet stri med den siste tiden.

Korrupsjonssaken i  Libya - den såkalte Libya-skandalen - har ridd Reiten som en mare de siste to årene. Saken og et enormt politisk press var årsaken til at han i oktober 2007 trakk seg som ny styreleder i fusjonen StatoilHydro.

Da hadde allerede den politiske jakten på Reiten pågått i mange måneder, etter at han utløste en oppsjonsavtale på svimlende 28 millioner kroner knyttet til sin lønnsavtale i Hydro.

I rabalderet som fulgte valgte han å gi slipp på åtte millioner. Men det fikk ikke stilnet de kritiske røstene. Selv om Reiten selv slo tilbake flere ganger, ga oppsjonssaken og den påfølgende Libya-saken varige riper i konsernsjefens lakk.

- Man vil alltid oppleve vanskelige saker i et selskap som Hydro, sier Reiten i dag.

Han hadde lite å si hva som venter etter Hydro, men avviser at noen ny jobb venter.

- Det ligger i sakens natur at jeg ikke har kunnet snakke med andre mens jeg har sittet her, sier Reiten.

Ny leder, ny stil

Den nye sjefen, Svein Richard Brandtzæg, er konserndirektør i Hydro med ansvar for forretningsområdet Aluminium Produkter, Hydros virksomhet innen videreforedling med om lag 16.500 ansatte. Brandtzæg, som har doktorgrad i kjemi fra NTNU i Trondheim, leder også Hydros teknologistyre.

Siden han begynte ved Årdal og Sunndal Verk i 1985, har Brandtzæg hatt en rekke lederstillinger i hele verdikjeden i Hydros aluminiumvirksomhet, både i aluminiumproduksjon og videreforedling, i og utenfor Norge.

- Da jeg hadde sommerjobb på Hydro Karmøy for 30 år siden, hadde jeg ikke i min villeste fantasi ventet at jeg skulle sitte i dette podiet i dag, sier Brandtzæg under pressekonferansen i dag.

- Jeg vil lede Hydro på min måte, og det ser jeg veldig frem til, sier han.

INN:
Svein Richard Brandtzæg overtar som konsernsjef i Hydro ASA 31. mars etter Eivind Reiten.
Foto: Heiko Junge  / SCANPIX
INN: Svein Richard Brandtzæg overtar som konsernsjef i Hydro ASA 31. mars etter Eivind Reiten. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer