Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BMW-banden herjer igjen:

Nye BMW-raid: Denne bilen koster det 150 000 kroner å reparere

«Deadlock» på 2017-modeller stopper ikke omreisende tyver.

RENSKER BILEN FOR UTSTYR: Slik ser en nyere BMW ut etter at omreisende vinningskriminelle har forsynt seg, selv om såkalt «deadlock»-sikring er montert i alle nye 2017-modeller. Foto: Politiet
RENSKER BILEN FOR UTSTYR: Slik ser en nyere BMW ut etter at omreisende vinningskriminelle har forsynt seg, selv om såkalt «deadlock»-sikring er montert i alle nye 2017-modeller. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden juletider i fjor har det vært trygt å parkere BMW. Da hadde politiet slått kloa i en omreisende BMW-bande som rensket nyere modeller for dyrt utstyr i Bergen, Trondheim og på Østlandet.

Åtte menn fra Litauen i 20-åra har sittet i varetekt siden seinhøsten i fjor, og den første rettssaken etter BMW-raidene i fjor er berammet i Oslo tingrett 28. april.

Men etter flere måneders ro har plutselig en ny bølge med BMW-innbrudd begynt å rulle de siste par ukene - i Kristiansand, Stavanger og sist i Tønsberg natt til onsdag.

Det betyr at du risikerer å finne din BMW ribbet for ratt, airbag, navigasjonsutstyr og frontlykter, slik politiets bilder viser, dersom du parkerer slik at de nye «BMW-soldatene» kan jobbe i fred i nattemørket.

Særlig 2015, 2016 og 2017-modeller er attraktive objekter.

Politiet vet ikke nøyaktig hvor stor verdi de attraktive delene har for innbruddstyvene og salgsleddet.

300 i fjor - 3 000 i Sverige

Men forsikringsselskapene vet veldig godt hva det koster å sette bilene i stand igjen etter om lag 300 BMW-innbrudd i fjor.

I Sverige har det vært ti ganger så mange BMW-innbrudd - om lag 3 000 bare i 2016.

Verkstedregningene ligger på mellom 100 000 og 150 000 kroner i gjennomsnitt. Og det har kostet opptil 300 000 kroner å få enkelte biler kjørbare igjen.

PÅ VEI TIL LITAUEN: En varebil med dette lageret av innbruddsdeler fra Bergen og Trondheim ble stoppet ved den norsk-svenske grenseovergangen i Meråker i november i fjor. Foto: Politiet.
PÅ VEI TIL LITAUEN: En varebil med dette lageret av innbruddsdeler fra Bergen og Trondheim ble stoppet ved den norsk-svenske grenseovergangen i Meråker i november i fjor. Foto: Politiet. Vis mer

Det er avsnittsleder Stig Vasbø ved etterretnings- og vinningsavsnittet i Oslo politidistrikt som bruker begrepet «soldater».

Hans avsnitt har koordinert etterforskningen av slike innbrudd over hele landet, og deres erfaring er at det neppe er en helt ny BMW-bande som har satt i gang igjen.

Fant lager i Vilnius

- Vi har funnet et stort lager av stjålne og salgbare BMW-deler i Litauens hovedstad Vilnius. Det er bakmenn som organiserer dette. Etter at vi pågrep åtte menn i fjor høst og det ble stille, har vi hatt kontroll på dem. De nye «soldatene» opererer på samme måte etter de samme delene, sier Vasbø til Dagbladet.

Nyere norske BMW'er har mye dyrt utstyr, som det er marked for i mange land - ikke bare i Øst-Europa.

- Samarbeidende politi har også funnet igjen BMW-utstyr fra innbrudd her i landet i Tyskland, Spania, Belgia, Italia, Sverige og Norge, sier politioverbetjent Stig Vasbø.

Bilforretninger med uteparkering

Trenden i den ferske innbruddsbølgen er at «soldatene» kartlegger bilforretninger og verksteder som har nyere modeller stående på parkering ute, gjerne foran service på verkstedet dagen etter.

Kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby hos BMW Norge opplyser til Dagbladet at alle modeller fra og med 2017 er utstyrt med såkalt «deadlock»-sikring.

Det betyr at dørene ikke lar seg åpne ved innbrudd.

FRONTLYKTER OGSÅ: Denne bilen er ikke bare ribbet for innendørs utstyr. Foto: Politiet. 
FRONTLYKTER OGSÅ: Denne bilen er ikke bare ribbet for innendørs utstyr. Foto: Politiet.  Vis mer

Det har ikke helt satt en stopper for innbrudd i helt nye biler.

- Vi har flere tilfeller der innbruddstyver har greid å skru løs det de er på jakt etter ved på henge gjennom knuste ruter, sier politioverbetjent Stig Vasbø.

BMW-innbrudd har avløst tyveri av båtmotorer og hytte- og boliginnbrudd som den store spesialiteten for omreisende vinningskriminelle siste året.

Stoppet på grensa

Opprullingen av innbruddene i Bergen og Trondheim ble utløst da en varebil fullastet med BMW-deler ble stoppet etter spaning ved grenseovergangen i Meråker i november i fjor.

Sjåføren fra Litauen er en av tre som må møte i Oslo tingrett 28. april.

Sjåføren og en ung litauer til har sittet i varetekt siden i fjor.

- Tredjemann er ikke pågrepet, men politiet har oversikt over vedkommende, sier politiets avsnittleder Stig Vasbø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media