- Nye bosettinger fjernes snart

Israels viseutenriksminister Michael Melchior har fått et personlig løfte av forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer om at nyetablerte jødiske bosettinger skal fjernes i nær framtid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg hadde som betingelse for å gå inn i regjeringen at det ikke skulle etableres flere bosettinger. Dette er fremdeles en forutsetning, sier Melchior, som i prinsippet mener at det ikke har vært mange jødiske nyetableringer på Vestbredden det siste året.

Veien til fred

I går gjentok Melchior at den eneste veien til fred er å gi palestinerne Gaza og Vestbredden.

- En del bosettinger har blitt utvidet som følge av naturlig tilvekst, men det finnes naturligvis også mer løsrevne brakker som er blitt plassert her og der. Disse har forsvarsministeren lovet skal bli fjernet i den aller nærmeste framtid.

Den israelske organisasjonen Fred Nå hevder at 34 nyetableringer har blitt gjort på Vestbredden siden Sharon-regjeringen kom til makta i fjor. Det store flertallet av disse skal være mindre boenheter som befinner seg rundt 700-2000 meter fra de opprinnelige bosettingene.

Krav til ledere

Melchior holdt i går foredrag ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO).

- Religiøse ledere må ta ansvar for å skape en ny atmosfære i Midtøsten, slår han fast overfor Dagbladet etter foredraget.

- Folk i dette området har sin nasjonale identitet nært knyttet til religion og tradisjon. Men vi fikk aldri noen religiøs legitimering av fredsprosessen, ikke hos palestinerne og til dels ikke i Israel. I stedet ble «Oslo» sett på som en vestlig, sekulær nedbrytning av tradisjonelle samfunn. Hos oss førte noe av dette til drapet på Rabin.

Om Arafats lederskap, sier han:

- Palestinerne fikk ikke ledere som delte deres visjoner og behov. De fikk Arafats «Tunis-gjeng» og et korrupt regime. Demokrati er avhengig av en politisk kultur med ytringsfrihet, politiske partier og debatt. Det kom aldri palestinerne til gode.

Totalitær tenkning

Melchior mener man kan være kritisk til George W. Bushs seineste tale, men at hovedpoenget ga god mening.

- Bush snakket om to stater som kan leve fredelig side om side basert på relevante FN-resolusjoner. Men den palestinske staten må være demokratisk, sier han og fortsetter:

- Arafat er verdensmester i politisk manøvrering, men klarer ikke å ta modige beslutninger uten konsensus. Om noen ønsker konsensus med Hamas eller Islamsk jihad, da vil man ikke klare å skape fred.

Melchior er godt kjent med tanken om at Israel, som sterk militærmakt, bør prøve å vise tilbakeholdenhet for å senke konfliktnivået.

- Ja, jeg vet at mange synes vi bør lene oss tilbake og la oss sprenge i lufta. Vi prøvde det i fjor, etter Dolphinarium-bomben i Tel Aviv. I de påfølgende tre ukene ble 124 israelere drept i palestinske selvmordsaksjoner.

Viseutenriksministeren peker også på hva han mener er en annen viktig årsak til at freds-toget har gått av sporet.

- Fredsprosessen har blitt løsrevet fra det som foregår i den arabiske verden. Religiøs fundamentalisme har presset fram en totalitær tenkning hvor det ikke er plass til jøder. Verden raste da Iran utstedte en fatwa mot Salman Rushdie. Norge brøt diplomatiske forbindelser da William Nygård ble skutt. Iran har også utstedt en fatwa mot Israel og det jødiske folk. De legger ikke skjul på at de ønsker å utvikle en atombombe for å utslette oss.

FÅTT LØFTE: Viseutenriksminister Michael Melchior er i Norge for å snakke om konflikten i Midtøsten. Han har fått løfte fra forsvarsminister Ben-Eliezer om at nyetablerte bosettinger snart skal fjernes.