MORIA: Omtrent 13 000 personer, hadde Moria som sitt midlertidige hjem. Flyktningene som allerede levde under svært vanskelige forhold, står nå uten oppholdssted, etter nattas voldsomme brann. Video: Stand by me Lesvos Vis mer

Nye branner - frykter voldelige sammenstøt

Brannen i Moria-leiren på Lesvos har tatt seg kraftig opp igjen onsdag kveld, viser bilder og videoer fra stedet. Hjelpeorganisasjoner frykter voldelige sammenstøt.

Publisert
Sist oppdatert

- Ja, brannen har tatt seg kraftig opp igjen, bekrefter Shirin Tinnesand overfor Dagbladet.

Hun befinner seg i Hellas på oppdrag for organisasjonen Stand by Me Lesvos. Bilder og videoer som de og gruppen Moria Corona Awareness team har publisert på sine Facebook-sider, viser at flyktninger på ny strømmer ut i gatene.

Bak dem kan man se kraftige flammer.

- Store deler av leiren ble totalødelagt natt til onsdag, men vi estimerer at 4000 til 5000 flyktninger valgte å dra tilbake til de områdene som ikke ble berørt og noen telt fremdeles sto, sier Tinnesand.

Ifølge NTB skal det ha brutt ut flere nye branner.

Frykter voldelige sammenstøt

Moria Corona Awareness team skriver under en Facebook-video at de nå frykter kaos og voldelige sammenstøt, da flyktninger ikke har noe sted å dra.

- I tillegg til den nye brannen, får vi informasjon om at fiendtlige innstilte lokale presser på situasjonen, og skaper stress, sier Tinnesand til Dagbladet.

Hjelpearbeideren forteller at hun også har fått vite at det har brutt ut brann i en leir tilknyttet Moria, og tror at brannen natt til onsdag bare var begynnelsen.

- Nå går vi rundt og tenker: «Hva blir det neste?». Det føles ut som at mer kommer til å skje, og vi er klare for å snu og rette oss rundt. Situasjonen blir bare mer og mer vanskelig for hver dag som går. Dette er nok ikke ferdig, og vi vil mest sannsynlig gå en krevende natt i vente, sier Tinnesand.

MORIA: Norge vil hente 50 asylsøkere fra flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos. - Det er forferdelig å se disse bildene. Video: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

- Feilslått og inhuman politikk

Psykolog Katrin Glatz Brubakk, som flere ganger har arbeidet i leiren for Leger Uten Grenser, sier til NTB at det trolig er frustrerte beboere som har startet brannene.

- Beboerne ble evakuert under den første brannen, og folk flyktet opp i skogene og olivenlundene. Etter dette har noen kommet tilbake, og det skal fortsatt være plass til rundt 4500 mennesker etter den første brannen, sier Brubakk.

Hun tror det er sterkt frustrerte og fortvilte beboere som står bak brannene, «mennesker som tenker at de ikke lenger kan leve under de forholdene som er i leiren».

- Dette er resultatet av en feilslått og inhuman politikk over flere år. Hvis du stenger folk inne under slike betingelser, så vil det på et eller annet tidspunkt smelle. Dette har vi advart om i lang tid, sier hun.

Hjemløse etter brannene

Migrasjonsminister Notis Mitarakis kunne onsdag bekrefte at ingen mistet livet eller ble skadd i brannen som brøt ut i leiren natt til onsdag, ifølge avisa Kathimerini.

Tinnesand forteller til Dagbladet at flere hjemløse i utgangspunktet skulle evakueres til flyktningleiren Karatepe, men at flere nå beveger seg langs hovedveien mot Mytilini, som er hovedstaden på øya.

- Det er ganske store grupper som beveger seg ditover, sier hun.

Leiren har huset i underkant av 13 000 mennesker, hvorav flere også innkvarteres i en ferje, to marinefartøy og i telt, opplyste Mitarakis på en pressekonferanse på Lesvos onsdag.

Han la til at myndighetene har greid å finne åtte av de 35 pasientene som var isolert i en særskilt bygning rett utenfor leiren etter å ha fått påvist coronasmitte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer