Nye byggeprosjekt skrinlagt i rasområdet, men stedet blir trygt, ifølge eksperter

Rasofre fra Kattmarkveien vil ikke flyttet tilbake.

TRYGT OG FARLIG: Innenfor den røde sirkelen ved Kattmarkveien (som her er grønn) var det planlagt å bygge 17 eneboliger. Men Namsos kommune har trukket tilbake byggegodkjenningen fordi grunnen er for usikker. Samtidig har geotekniske eksperter slått fast at grunnen er sikker nok for de allerede eksisterende eneboligene innenfor den blå sirkelen, etter at sikringstiltakene i området er gjort. Grafikk: NGI geoteknisk rapport om raset i Namsos
TRYGT OG FARLIG: Innenfor den røde sirkelen ved Kattmarkveien (som her er grønn) var det planlagt å bygge 17 eneboliger. Men Namsos kommune har trukket tilbake byggegodkjenningen fordi grunnen er for usikker. Samtidig har geotekniske eksperter slått fast at grunnen er sikker nok for de allerede eksisterende eneboligene innenfor den blå sirkelen, etter at sikringstiltakene i området er gjort. Grafikk: NGI geoteknisk rapport om raset i NamsosVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAMSOS (Dagbladet): Namsos kommune har foreløpig trukket tilbake byggegodkjenningen av 17 eneboligeer som skulle bygges i området hvor raset gikk i Namsos for sju uker siden. Årasken er at grunnforholdene er for ustabile.

Bolighus som ligger knappe 20 meter unna det planlagte boligfeltet skal bli sikre å bo i etter at sikringstilbak for grunnen er gjort, ifølge ordfører i Namsos, Morten Stene.
- Dette er NGIs vurderinger som vi må ta hensyn til. Vi må stole på landets ekspertise på dette området og har ikke andre valg, sier Stene.

Frykter nye ras
«Meget sensitivt kvikk» heter det i den geotekniske rapporten over rasområdet, som Norges Geotekniske Institutt (NGI) offentliggjorde i slutten av forrige uke. Den slår fast at det er behov for en rekke sikringstiltak (se faktaboks).

- Vi føler oss ikke trygg på sikringstiltakene vil ta bort risikoen for nye ras. Særlig siden området like ved våre hus blir vurdert som uegnet til nybygg, sier talsperson for de berørte rasofrene, Kjetil Kristensen.

De 35 evakuerte beboerne har fått beskjed om at det vil ta minst ett år før de kan flytte tilbake til sine hjem. Flere av dem ønsker ikke å returnere til Kattmarka av frykt for nye ras, ifølge Kristensen.

- Vil bli sikkert
Til dette sier teknisk direktør NGI, Kjetil Karlsrud, at de ikke går på akkord med sikkerheten.
- Vi lager sikringstiltak som vil hindre nye ras der hvor boligene står. Beboere trenger ikke bekymre seg for nye ras, sier Karlsrud.

Hytteområdet, nord for Kattmarkveien, vil derimot ikke bli sikret. Norges vassdrags- og energidirektorat ønsker ikke å bruke penger i et område hvor det ikke er bolighus, ifølge Karlsrud.

Området nedenfor Kattmarkveien, der hvor raset gikk, vil ikke bli sikret fordi grunnforholdene der er for ustabile, ifølge Karlsrud.
- Dette vil derimot ikke påvirke sikkerheten i resten av området, sier han.

Mangler helhetsplan
Rasofrene Bjørn Knotten og Ole Ostad mener Namsos kommune mangler en helhetlig plan for gjenoppbyggingen av Kattmarka. De 20 millioner kronene som kommunen er blitt tilbudt fra myndightene for å sikre området, vil ikke være nok hvis det skal bygges opp nye veier, gatebelysning og fjerne falne trær og gjørmehull, ifølge dem.

SKEPTISKE: Flere rasofre fra Namsos stoler ikke på at rassikringen blir god nok. Her er Kjetil Kristensen (t.v.), som er talsmann for beboerne, Bjørn Knotten og Ole Ostad. (Foto: Hans Arne Vedlog)
SKEPTISKE: Flere rasofre fra Namsos stoler ikke på at rassikringen blir god nok. Her er Kjetil Kristensen (t.v.), som er talsmann for beboerne, Bjørn Knotten og Ole Ostad. (Foto: Hans Arne Vedlog) Vis mer

Ordfører Morten Stene mener derimot 20 millioner kroner er tilstrekkelig. Hvorvidt kommunen vil godta denne summen skal avgjøres i formannskapsmøtet i morgen.

- Vi vil si ja til midlene. Diskusjonen på møtet er kun en formalitet, sier Stene til Dagbladet.