Nye coronafunn: - Svært urovekkende

Coronasmitte øker risikoen for hjernesykdommer, ifølge en fersk studie.

HJERNESYKDOM: Ny forskning viser at det er større risiko for hjernesykdommer etter å ha gjennomgått covid-19. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
HJERNESYKDOM: Ny forskning viser at det er større risiko for hjernesykdommer etter å ha gjennomgått covid-19. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er 2,5 år siden coronaviruset først ble oppdaget, og med det satte hele verden på hodet.

Siden har 600 millioner verden over blitt smittet, og over 6 millioner har dødd med viruset.

Covid-19 rammer forskjellige folk på forskjellige måter. De fleste som blir smittet, utvikler mild til moderat sykdom og blir raskt friske igjen. Andre utvikler mer alvorlig sykdomsforløp eller sliter med lang-covid, altså seinvirkninger etter virusinfeksjonen.

Nå har en ny studie kastet nytt lys over de langsiktige aspektene ved viruset, skriver The Washington Post.

Risiko for hjernesykdommer

I løpet av en toårsperiode har forskere ved Oxford University analysert forekomsten av 14 ulike nevrologiske og psykiske diagnoser fra pasientjournalene til coronasmittede, sammenliknet med pasientjournaler til personer smittet av andre luftveissykdommer.

Analysen viser at risikoen for mange vanlige nevrologiske lidelser går tilbake til det normale et par måneder etter infeksjon, men at det er en økende risiko for demens, epilepsi, psykose og hjernetåke i hele to år etter coronasykdom. Det skiller viruset fra andre luftveissykdommer.

Studien, som ble publisert i tidsskriftet Lance Psychiatry tidligere denne uka, er basert på data innhentet fra 1,3 millioner mennesker rundt om i verden. Det inkluderer 185 000 barn og 242 000 eldre. Forskerne fant at risikoen for nevrologiske lidelser varierer i de ulike aldersgruppene:

CORONA: Stabssjef ved smitteavdelingen i FHI Preben Aavitsland sier at BA.5 er mer smittsom, men at vi ikke trenger å være urolige. Reporter: Magnus Paus Vis mer
  • Personer på 65 år eller eldre har høyere risiko for å utvikle hjernetåke, demens og psykose etter coronasmitte, sammenliknet med personer med andre luftveisinfeksjoner.
  • Voksne mellom 18 og 64 år er ekstra utsatt for hjernetåke og muskelsykdommer etter coronasmitte, sammenliknet med personer med andre luftveisinfeksjoner.
  • Hos voksne økte risikoen for depresjon eller angst etter covid-19, men gikk tilbake til det samme som ved andre luftveisinfeksjoner innen to måneder.
  • Barn er mer utsatt for psykiske lidelser etter coronasmitte, sammenliknet med barn med andre luftveisinfeksjoner. Det understrekes imidlertid at det gjelder i vesentlig mindre grad enn for voksne.

Forskerne fant også at personer smittet av delta og omikron oftere ble rammet av nevrologiske og osykiatriske lidelser.

- Vil oppstå i lang tid

Direktør ved rehabiliteringsavdelingen ved Mount Sinai Health System i New York, David Putrino, har siden starten av pandemien forsket på langsiktige virkninger av cornaviruset.

Han mener at resultatene av den nyeste Oxford-studien er «svært urovekkende».

Professor i psykiatri ved University of Oxford og hovedforfatter av studien, Paul Harrison, understreker imidlertid at pandemien var en påkjenning for mange, og at funnene derfor må ses i sammenheng med de generelle helseproblemene mange opplevde i denne perioden.

- Resultatene har viktige implikasjoner for pasienter og helsetjenester, da det antyder at nye tilfeller av nevrologiske tilstander knyttet til coronainfeksjon sannsynligvis vil oppstå i lang tid etter at pandemien har avtatt, sier han og fortsetter:

- Arbeidet understreket også behovet for ytterligere forskning for å forstå hvorfor dette skjer etter coronasmitte, og hva vi kan gjøre for å behandle dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer