Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye coronaråd til 1,6 millioner nordmenn i sårbare grupper

Nye råd også til deres pårørende.

CORONAVIRUSET: Helseminister Bent Høie (H) og fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad la torsdag 26. mars fram en ny liste med råd til personer i sårbare grupper og deres pårørende. Video: Regjeringen Vis mer

Helseminister Bent Høie (H) og fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad la i dag fram en ny liste med råd til personer i sårbare grupper og deres pårørende.

Veilederen ble samtidig publisert på nett.

Ifølge Helsedirektoratet er dette de sårbare gruppene:

 • Eldre (over 65, men især de over 80 år)
 • Personer med hjertekarsykdom
 • Personer med kronisk lungesykdom
 • Personer med nedsatt immunforsvar
 • Personer med diabetes
 • Personer med kreft
 • Basert på upubliserte data kan også røyking og fedme øke risiko

Totalt utgjør dette 1,6 millioner personer.

- Vi oppfordrer ikke til total isolasjon, men gir tydelige råd om hvordan de kan ferdes i samfunnet på måter som gir liten risiko, sa Høie på dagens pressekonferanse.

Høie sa at han ikke ønsket å skape unødig frykt blant personer i disse gruppene, men understreket at det er viktig at alle nå tar nødvendige forholdsregler. Han la også til:

- De fleste i risikogruppene som blir smittet, blir friske igjen.

COVID-19: Coronaviruset er til nå oftest blitt vist gjennom illustrasjoner. Nye mikroskopbilder viser hvordan viruset egentlig ser ut. Video: Faktisk.no Vis mer

Rådene

Helsedirektoratet skriver at det er snakk om å forsterke de generelle reglene, og lister opp følgende:

 • Vær hjemme i den utstrekning det er mulig
 • Hvis du du tegn på sykdom, også kun lette symptomer, så bli hjemme til du er frisk
 • Hvis du må ut: unngå steder med mange mennesker, ikke bruk offentlig transport, særlig ikke i rushtiden.
 • Vask hendene ofte og ha en flaske med spritholdig håndesinfeksjon med deg i lommen når du er steder hvor det ikke er lett tilgang på såpe og vann.
 • Be dine venner, naboer eller familie om å ringe før de planlegger å komme på besøk. Spør dem om de har vært i utlandet siste to uker, om de hoster, har feber eller tungpustethet. Da bør de ikke komme på besøk, men heller bare snakkes på telefon.
 • Unngå å røre nese, munn og øyne hvis du ikke har rene hender. Viruset kan smitte fra hendene til slimhinnene i nese, munn og øyne.

Pårørende

Helsedirektoratet kommer også med egne råd til alle pårørende til personer i sårbare grupper. De understreker at det viktigste pårørende kan gjøre er å sørge for at du ikke selv blir smittet, og at det da gjelder å være særlig oppmerksom på de generelle reglene for hånd- og hostehygiene.

De øvrige rådene til pårørende er:

 • Begrens fysiske besøk, bruk heller telefon eller internett for å holde kontakt
 • Ikke reis på besøk til noen med særlig risiko for alvorlig sykdom med covid-19 dersom du har forkjølelsessymptomer, hoste, feber eller tungpustethet.
 • Hjelp dine pårørende med for eksempel innkjøp av mat. Matvarene må settes utenfor døren og så må man ringe og si fra at de står der og at vedkommende kan ta imot. Husk å holde god avstand.
 • Hvis du bor sammen med en som er mistenkt eller bekreftet smittet med covid-19 anbefales det å holde minst to meters avstand. Den syke bør hvis mulig oppholde seg og sove i et annet rom. Hvis det er mulig, anbefales det å ha eget bad og toalett. Hvis ikke, er det viktig å ha separat håndkle og egne baderomsartikler.

- Du må ikke besøke noen i risikogruppa om du er forkjølet, har feber eller er tungpustet, understreket helseminister Høie på pressekonferansen.

Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet kunne på for øvrig informere om at andelen som tester positivt på vanlig influensa har falt mer enn vanlig de siste ukene, og det kan være et tegn på at smitteverntiltakene også fungerer mot corona.

- Fordi influensa smitter på samme måte som koronavirus, kan influensaovervåking vise noe om hvor godt smittetiltak virker mot korona, sa hun.

Direktoratet kommer også med egne råd til helsetjenesten, blant annet om å bruke videokonslutasjoner mest mulig.

KREVENDE: Må beskytte seg i fullt smittevernsutstyr. Video: Redningsselskapet Vis mer
Hele Norges coronakart