Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barcelona:

Nye demonstrasjoner i Barcelona

Politiet i Barcelona beslagla motorsager etter de voldsomme protestene i går. Også lørdag kveld tar demonstrantene til gatene i den katalanske hovedstaden.

DEMONSTRASJONER: Det ble holdt nye demonstrasjoner i Barcelona lørdag, men de ble ikke like omfattende som fredagens massedemonstrasjon. Foto: AP Photo / Emilio Morenatti / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Det ble holdt nye demonstrasjoner i Barcelona lørdag, men de ble ikke like omfattende som fredagens massedemonstrasjon. Foto: AP Photo / Emilio Morenatti / NTB scanpix Vis mer

Etter fredagens kaotiske tilstander i Barcelona, er demonstrantene i den katalanske hovedstaden ute i gatene igjen.

Rundt tusen personer står foran politibarrikaden i Via Laietana som beskytter politistasjonen i gata, skriver El Diario klokka 20.44. Sammenstøtene mellom politi og demonstranter i denne gata varte i timevis fredag, og involverte branner, gummikuler og tåregass.

Rundt 22.30-tiden fredag kveld melder avisa El Mundo om anspent stemning i barrikaden ved Via Laietana og plaza de Urquinaona.

Politiet advarer med at de vil gripe inn snart, melder Alfonso Congostrina, journalist for avisa El Pais, rundt klokka 22.40, og igjen et kvarter senere. Han befinner seg ved barrikaden ved Via Laietana og plaza de Urquinaona.

En annen journalist fra samme avis, Rebeca Carranco, befinner seg på samme sted. Hun skriver på Twitter rett over klokka 23.30 at noen demonstranter har satt fyr på en barrikade.

- De har ingen søppelkonteinere eller noe de kan bruke. De har tatt møbler fra en restaurant, planter, søppel og annet de har funnet, skriver hun.

Like over midnatt jobbet politiet for å få spredt demonstrantene, og kort tid etter trakk de seg tilbake.

BRANN: Demonstranter har satt fyr på en barrikade. Foto: Skjermbilde / Dagbladet / AP
BRANN: Demonstranter har satt fyr på en barrikade. Foto: Skjermbilde / Dagbladet / AP Vis mer
KNELER: En demonstrant kneler på bakken under en protest i Barcelona. Bildet er tatt lørdag 19. oktober 2019. Foto: Reuters / Jon Nazca / NTB Scanpix
KNELER: En demonstrant kneler på bakken under en protest i Barcelona. Bildet er tatt lørdag 19. oktober 2019. Foto: Reuters / Jon Nazca / NTB Scanpix Vis mer

- Kan ikke fortsette

I går ble det anslått over en halv million personer deltok i demonstrasjonene. I dag har byrådet i Barcelona anslått at 6000 personer har tatt til gatene for å protestere.

Tidligere i dag var borgermesteren i Barcelona, Ada Colau, ute og manet til ro etter flere døgn med opptøyer.

- Dette kan ikke fortsette. Barcelona fortjener det ikke, sier den venstreorienterte borgermesteren i Spanias nest største by.

Totalt 17 personer er innlagt på sykehus etter protestene i Catalonia. Av disse skal åtte ha alvorlige skader. Minst tre personer skal ha mistet synet på ett øye på grunn av gummikulene politiet bruker mot demonstrantene.

Millionskader

Det voldsomme opprøret i Barcelonas gater i går, hvor demonstranter blant annet satte fyr på søppelkonteinere og kastet bensinbomber, har ført til store materielle skader.

Skadene på buss og t-banefasilitene estimert til å ligge på 214 000 euro, skriver El Diario som viser til en uttalelse fra kollektivselskapet TMB.

BRENT: Et brent trafikklys avbildet etter voldsomme demonstrasjoner i Barcelona. Josep LAGO / AFP
BRENT: Et brent trafikklys avbildet etter voldsomme demonstrasjoner i Barcelona. Josep LAGO / AFP Vis mer
BRANN: To personer sjekker skadeomfanget i bygning som fikk skader på grunn av en søppelkonteiner demonstrantene satte fyr på. Bildet er tatt 18. oktober. Foto: AFP / NTB Scanpix
BRANN: To personer sjekker skadeomfanget i bygning som fikk skader på grunn av en søppelkonteiner demonstrantene satte fyr på. Bildet er tatt 18. oktober. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ødeleggelsene begått av «voldelige grupper» i T-banen er estimert til å koste 130 000 euro, mens kostnaden for å reparere ødelagte busskur ligger på 84 000 euro. Den mest alvorlige hendelsen er i undergrunnsbanen, hvor flere har tatt seg inn ulovlig og vandalisert til sammen 24 tog med graffiti. Det vil koste 115 000 euro å rengjøre disse.

Samtidig sier byrådet at det kan være skader for mer enn to millioner euro, og viser blant annet til ødeleggelser av trafikklys og mulig opptil tusen brente konteinere.

BARCELONA: Caroline Moløkken Elstad og Liva Kalve befinner seg i Barcelona, hvor det nå er store opptøyer. Slik opplever de situasjonen. Video: Privat Vis mer

Beslagla motorsager

Det nasjonale politiet har bekreftet at demonstrantene tok i bruk spader, økser, til og med motorsag i forbindelse med demonstrasjonene fredag kveld. Det skriver den spanske TV-kanalen Atena3.

Ifølge El Diario har politiet beslaglagt to motorsager fredag, i tillegg til blant annet hammere og spader som ble brukt av demonstranter i Via Laietana, rett ved hovedkvarteret til politiet.

Sammenstøtene mellom politi og demonstranter i gata varte i timevis.

Også nettavisa Vozpopuli skriver at politiet har funnet motorsager etterlatt av demonstranter ved Plaza de Urquinaona. Disse skal blant annet ha blitt brukt til å kutte ned trær som ble brukt i barrikader mot politiet.

OPPTØYER: Barcelona har vært preget av voldsomme opptøyer den siste tida. Fredag ettermiddag ble det kamp mellom demonstrantene og politiet. Foto: AP Vis mer

Tsunami Democratic

Uroen brøt ut etter at spansk høyesterett mandag dømte ni katalanske politikerne til mellom 9 og 13 års fengsel for å ha arrangert den ulovlige folkeavstemningen om løsrivelse av regionen i 2017.

Siden dommene falt mandag, har Barcelona og resten av Catalonia vært preget av store demonstrasjoner.

Tidligere denne uka samlet det seg tusenvis av demonstranter på flyplassen El Prat etter at dommen mot de katalanske politikerne falt.

Videoer lagt ut i sosiale medier viste slagsmål og uro både utenfor og innenfor terminalbygningen.

Demonstrasjonene startet på oppfordring fra den mystiske grasrotbevegelsen som kaller seg Tsunami Democràtic. Ingen vet hvem som står bak, men bevegelsen har mange følgere på sosiale medier.

Gruppen blir etterforsket har Spanias fungerende innenriksminister Fernando Grande-Marlaska forsikret om, men hvem som står bak bevegelsen, er foreløpig et mysterium.

Selv om de siste dagers demonstrasjoner har endt i voldsomheter og voldshendelser, er de selv mot å bruke vold, skriver bevegelsen i en e-post til The Guardian.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media