TIL GATENE: Israelere har den siste tiden demonstrert mot det de mener er for høye bolig- og levekostnader i landet. Gårsdagens demonstrasjon mobiliserte ikke like mange mennesker som tidligere denne måneden - da 300 000 mennesker tok til gatene. Foto: EPA/OLIVER WEIKEN
TIL GATENE: Israelere har den siste tiden demonstrert mot det de mener er for høye bolig- og levekostnader i landet. Gårsdagens demonstrasjon mobiliserte ikke like mange mennesker som tidligere denne måneden - da 300 000 mennesker tok til gatene. Foto: EPA/OLIVER WEIKENVis mer

Nye demonstrasjoner i Israel

Over 20.000 mennesker tok lørdag del i demonstrasjoner over hele Israel mot høye levekostnader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var likevel langt færre som demonstrerte denne helgen enn tidligere denne måneden da 300.000 mennesker marsjerte gjennom Tel Aviv med krav om sosial rettferdighet og en bedre velferdsstat.

Protestbevegelsen for billigere boliger, utdanning og helsetjenester i Israel oppsto i midten av juli og vokste raskt, ifølge noen etter modell av oppstandene i Egypt, Tunisia og andre arabiske land.

Statsminister Benjamin Netanyahu følte seg presset til å gjennomføre reformer i boligmarkedet og danne en komité for å vurdere andre tiltak.

Men fokus i landet skiftet til sikkerhetsspørsmål da konflikten med palestinerne ble trappet opp som følge av et terrorangrep mot busser og biler ved Eilat og påfølgende gjensidige angrep rundt Gazastripen.

Arrangørene av demonstrasjonene innrømmer at den nye spenningen er årsaken til at protestene denne helgen ikke samme oppslutning som tidligere demonstrasjoner.

Æresgjest ved lørdagens demonstrasjon var Noam Shalit, faren til soldaten Gilad Shalit som ble kidnappet på Gazastripen i 2006, og som fylte 25 år lørdag.

Han ba regjeringen betale den prisen den må for å få Gilad fri, eller trekke seg.


NTB